Allunyen els àngels de la Patum infantil del foc perquè cap d’ells arriba als 10 anys

La Guàrdia Civil ha ordenat a l’Ajuntament de Berga i a l’organització de la Patum infantil que cap menor de 10 anys faci d’àngel a la Patum infantil d’aquest divendres. El cos de seguretat entén els àngels com una comparsa de foc que, per tant, s’ha d’adaptar a la normativa actual que diu que cap menor de 10 anys pot formar-ne part. De res han servit els esforços en les últimes hores d’Ajuntament i Patum infantil per reivindicar que “els àngels són a prop del foc però no manipulen fuets”, i demà els salts de maces i àngels seran singulars i reivindicatius.

La comandància de la Guàrdia Civil a Catalunya es va assabentar, a través d’una notícia de l’Aquí Berguedà, que una de les integrants de la comparsa dels àngels tenia tres anys. A partir d’aquí, el responsable de la Guàrdia Civil a Berga va reunir-se amb l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i amb el president de la Patum infantil, Sergi Montaner, per advertir-los que cap membre de la comparsa dels àngels podia tenir menys de 10 anys. En cas que això passés, la festa hauria d’afrontar multes que van des dels 30.000 euros als 300.000. “És una xifra inassumible que podria destruir la festa”, ha explicat Montaner en declaracions a l’Aquí Berguedà.

Per això, l’organització prepara una Patum infantil novament reivindicativa i, especialment, els salts de maces i àngels. Una de les reivindicacions que ja s’han acordat és que, durant les maces, els fuets petaran sense àngels en l’espai de ball. Quan ja no hi hagi foc a la plaça, els àngels sortiran des dels baixos de l’Ajuntament i des de la zona del Tabal, la plaça els farà un passadís i sentenciaran les maces, ja estirades a terra, tal com marca el protocol del salt de maces. Montaner ha assegurat que hi haurà més reivindicacions, però que es decidiran en les properes hores i de forma assembleària en el si de la Patum infantil.

“Vivim en una hipocresia constant”

El president de la Patum infantil ha reiterat que “els polítics catalans i espanyols podrien fer alguna cosa per contrarestar l’actual normativa del foc”. La llei és europea però la Patum infantil considera que hauria de ser una excepció i que Catalunya i Espanya tenen eines per treballar-hi. Segons Montaner, la solució és reduir l’edat límit de segons quines comparses: “No pot ser que hi hagi nens de 4 anys que participin en les festes de València, i aquí no. Per què? Doncs perquè allà s’han mogut, i aquí no”.

A més, Montaner també ha recordat que la Patum cada cop rep menys diners per part d’administracions supramunicipals. “Els polítics estan acostumats a venir al balcó, a fer-se fotos i a tornar cap a casa. Ens hem convertit en un circ mediàtic. Vivim en una hipocresia constant”, ha condemnat. En aquest sentit, Montaner ha explicat que, amb l’exconseller de Cultura Lluís Puig, van aconseguir un compromís, però ara cal una nova determinació per destinar esforços a la festa. A més, Montaner ha reivindicat que la Patum infantil va ser clau perquè la festa fos reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

X