Pep Llamas apunta a liderar una conselleria comarcal tot i desvincular-se de les agrupacions d’electors

Pep Llamas ja ha comunicat al Consell Comarcal del Berguedà la seva intenció d’afrontar els quatre anys de mandat fora de l’agrupació d’electors, com a conseller no adscrit. Els independents ho han rebut amb sorpresa, ja que Llamas no els ho ha comunicat i ha iniciat directament els tràmits per desvincular-se del grup que va obrir-li les portes de la conselleria. El també regidor de Bagà no ha respost cap de les múltiples trucades de l’Aquí Berguedà.

Davant aquest escenari, l’agrupació d’electors només demanarà la conselleria de Pagesia i Desenvolupament Rural, que és la que s’ha preparat i liderarà l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal. La condició inicial que les agrupacions van posar per donar suport al govern era que també se’ls concedís la de Medi Ambient Seguretat. Però aleshores confiaven tenir dues cadires al ple i finalment només en tindran una. A més, tots els números apunten que aquesta conselleria serà per a Llamas, que va liderar el projecte des de dins de l’agrupació d’electors fins que va esclatar la crisi, va perdre la votació final per escollir consellers i va desvincular-se’n.

El president del PDeCAT al Berguedà i una de les principals veus negociadores de Junts per Catalunya en les darreres setmanes, Jordi Selga, ha assegurat en roda de premsa que “el projecte comarcal mediambiental de Pep Llamas era molt potent”. Selga també ha recalcat que, malgrat el trencament entre Llamas i les agrupacions, no tenen cap intenció de trencar el govern estable de 10 consellers i que, per tant, Llamas en formarà part.

Des de les agrupacions, Patrocini Canal ha explicat a l’Aquí Berguedà que veuen el moviment de Pep Llamas com “una injustícia” però s’hi resignen perquè l’acta és personal i està en el seu dret de quedar-se-la, malgrat que això impliqui trencar amb el compromís acordat en el si de l’agrupació de renunciar-hi si un altre candidat tenia més suport. L’alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola, va guanyar-li la partida a Llamas però aquest últim es nega a deixar lliure una acta que va assumir de manera provisional.

Pep Llamas, com a cap de llista de Bagà Endavant, va aconseguir 283 vots a les eleccions municipals i 2 regidors a l’oposició de l’Ajuntament de Bagà. Aquests resultats li van obrir les portes de la unió comarcal d’agrupacions d’electors. De fet, per vots, Bagà Endavant era la segona agrupació que més n’aportava a la unió comarcal, només per darrere de Som Avià. Però en la votació final, Llamas només va aconseguir 14 dels 29 vots emesos, mentre que Sílvia Triola se’n va endur 15.

Després de la votació, Llamas va retreure que entre els 15 vots cap a Triola n’hi havien tres de l’agrupació de Guardiola, que ja havia marxat del grup. I s’aferrava a pensar que, amb 14 vots, era legítim que ell fos el conseller. Però, dies més tard i en veure que meditava quedar-se l’acta, les 14 persones que el van votar li van retirar la confiança i van trencar relacions amb ell. El moviment no ha servit per afeblir el regidor de Bagà, que manté la conselleria amb els 283 vots de Bagà com a únic suport palpable.

X