S’inaugura la depuradora de Borredà setze anys després d’aprovar-se el projecte

Després de setze anys d’endarreriments i gestions, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i l’alcalde de Borredà, Jesus Solanellas, han inaugurat l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Borredà.

Es tracta d’una instal·lació construïda pel tractament de les aigües residuals de tipus biològic mitjançant fangs activats amb una aeració perllongada. L’equipament s’ha instal·lat a l’interior d’un edifici que s’ha construït amb característiques pròpies de la zona per tal de minimitzar l’impacte visual de la infraestructura. A banda d’això, s’hi ha instal·lat un sistema de desodorització i un altre d’insonorització. L’obra, que ha costat 869.803,58€, dona servei a 1.250 habitants de la zona.

És la 14a depuradora que es posa en marxa al Berguedà. Aquestes estacions sanegen les aigües residuals del 85% de la població de la comarca. En aquests moments, al Berguedà hi ha dues depuradores en construcció: la de Sant Julià de Cerdanyola i la d’Avià, i cinc en tramitació: la de Vilada, la d’Olvan, la de Gironella, la de Viladomiu Nou i Vella, i la de l’Ametlla de Merola.

Des del 2003

L’ACA va aprovar l’obra de construcció de la depuradora l’any 2003, però per falta de pressupost a la Generalitat, el projecte es va anar endarrerint. Va ser l’any 2017 quan es va començar a construir l’Estació, projectada per un import de 850.000 euros. Durant el procés d’iniciació de l’obra, però, els veïns i veïnes de Borredà van dur a terme accions per pressionar a l’ACA, l’Ajuntament i l’empresa OMS-SACDE per tal que la depuradora no es construís a la zona acordada per les parts implicades, ja que consideraven que el lloc escollit seria perjudicial pels habitants del municipi degut a l’impacte visual i les males olors derivades de la construcció.

Finalment, es va decidir que el projecte de la depuradora del poble es modificaria i que es construiria un edifici que cobrís totalment la maquinària i la piscina de l’estació per, així, generar el mínim impacte visual, acústic i odorífer possible. Les obres van començar el juliol del 2017 i han acabat dos anys després.

X