La cap de llista del PSC a Bagà, Maria Viso, deixa l’Ajuntament per desavinences amb el seu grup

La cap de llista del PSC a Bagà, Maria Viso, ha decidit deixar el govern municipal i renunciar a la seva acta de regidora com a resposta al repartiment de carteres que ha aprovat l’assemblea del partit. Tal com va avançar Regió7 i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, la líder del partit a les eleccions entenia que li corresponia ser la primera tinenta d’alcalde i finalment l’assemblea va donar aquesta posició a Lluís Casas, número 2 de la llista socialista.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, Lluís Casas -que ha portat la negociació del cartipàs amb ERC- ha recalcat que la mesura era provisional mentre durés el període de baixa per maternitat de Viso. En canvi, Viso exposa que l’assemblea del partit en cap cas li va exposar que això fos una mesura provisional i recorda que la baixa per maternitat no li impedia fer feines a l’Ajuntament: “No estic malalta. Podia seguir exercint, assistint a les reunions que calgués i preparant el que calgués. Fins ara, ser mare mai havia suposat un problema per mi”.

Per la seva banda, Casas ha lamentat el ressò mediàtic que ha agafat un tema tan delicat. “Ha estat un malentès i ningú del grup volia que s’acabés així”, ha reiterat. A banda, ha insistit que, un cop acabessin els quatre mesos de maternitat, el PSC tenia clar que Viso havia de ser la portaveu del grup.

Amb tot, Viso -que va ser alcaldessa accidental el darrer any de mandat passat i optava a agafar el relleu del seu pare al capdavant de l’Ajuntamentera una de les poques veus contràries al pacte de govern amb ERC. Això fa pensar al partit que, ara, la cap de llista “ha trobat la manera de desmarcar-se’n”, deixant la seva acta un cop s’ha fet el repartiment d’àrees. Viso, en canvi, al·lega que ella portava una proposta de repartiment d’àrees a la reunió i que “ni tan sols es va debatre”.

ERC va guanyar les eleccions, però amb una minsa diferència respecte el PSC, que venia de governar amb majoria absoluta. Els republicans van treure 5 regidors, mentre que els socialistes es van quedar amb 4. Al final tots dos van decidir pactar, deixant els independents de Bagà Endavant a l’oposició, amb dos regidors.

El cartipàs

El flamant nou alcalde, Joan Oña (ERC), s’encarregarà també d’àrees importants com Governació, Personal i Transparència. Lluís Casas serà el primer tinent d’alcalde i portarà Promoció Econòmica. La segona tinenta serà la republicana Pilar Grille, que també portarà Economia, Hisenda i Festes. I el tercer tinent serà el socialista Francisco Maldonado, que s’ha quedat les àrees d’Esports i Prevenció d’Incendis.

Joan Manuel Gonzàlez (ERC) s’encarregarà d’Educació, Sanitat i Associacionisme; Jaume Amills (ERC) portarà la brigada; Marc Camps (ERC) es dedicarà a la carpeta d’Urbanisme, Patrimoni Arquitectònic i Medi Ambient; i Mariona Pons (PSC) es queda Cultura, Camins Rurals, Drets Socials i Igualtat, Flora, Fauna i Pagesia.