La CUP vol explicacions i “una rectificació pública” per la rebuda del govern saudita al Consell Comarcal del Berguedà

La CUP ha fet oficial el que ahir s’entreveia a les xarxes socials: la rebuda del govern de l’Aràbia Saudita al Consell Comarcal del Berguedà ha generat controvèrsia i malestar. Els cupaires han emès un comunicat on demanen explicacions i reclamen “una rectificació pública” del govern comarcal per haver rebut un govern “que traspassa tot sentit comú en el seu dia a dia”.

En el comunicat, la CUP recorda que fa poc més d’un any l’Aràbia Saudita va assassinar el periodista Jamal Khashoggi a Istanbul (Turquia) per ser una veu crítica vers el règim saudita. A banda, els cupaires recalquen que Amnístia Internacional ha qualificat els darrers mesos a l’Aràbia Saudita com “l’any de la vergonya” per la detenció i els atacs a tota mena de col·lectius. Tanmateix, ressalten que el govern saudita ha torturat dones, ha executat més d’un centenar de persones en aquest 2019, priva de drets el 50% de la seva població, castiga l’adulteri amb lapidacions i les relacions homsexuals, de manera freqüent, amb pena de mort. La CUP tampoc amaga que Espanya manté relacions comercials pel que fa a armament militar amb l’Aràbia Saudita.

Per tot això, el grup comarcal considera “insostenible” mantenir qualsevol tipus de relació amb el govern saudita. Fins i tot, quan el pretext és “compartir inquietuds, experiències i reptes per la valorització del patrimoni cultural”, que és el que deia el Consell Comarcal del Berguedà en la polèmica piulada d’aquest dilluns. De fet, recorda la CUP, “l’Aràbia Saudita ha perpetrat de manera reiterada la destrucció de patrimoni històric i religiós present al país”.

La CUP vol explicacions i una disculpa pública. El conseller Lluís Vall, que és qui va rebre els saudites a les oficines del Consell, ja va valorar la trobada a l’Aquí Berguedà aquest dimarts. La trobada -va dir Vall- s’emmarca dins un viatge dels saudites per tot Catalunya i ell els va rebre dilluns “com ho hauria fet amb qualsevol altra delegació que visita la comarca”.

Vall també va lamentar que es vulgui qüestionar la ideologia política. “La trobada va servir simplement perquè els exposéssim les experiències al Berguedà, sense anar més enllà ni entrar en debats sobre les polítiques que ells impulsen”, va concloure.

Sobre el contingut de la reunió, els saudites es van interessar per la revalorització de les colònies tèxtils al Berguedà. La resposta del conseller no va ser positiva, ja que -segons va explicar- “encara no hi ha cap model d’èxit a la comarca, però sí que hi ha projectes molt embrionaris que esperen desenvolupar en aquesta línia en el futur”.