La creació d’una empresa ja és al pla de curs de 19 escoles i 7 centres de secundària del Berguedà

Fa 10 anys que escoles i centres de secundària del Berguedà introdueixen els alumnes al món empresarial, fent-los crear la seva pròpia empresa. En aquesta dècada, el projecte -impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona– ha crescut exponencialment i ha passat dels 75 estudiants del curs 2010-2011 als gairebé 600 que se’n beneficiaran aquest any, entre escoles i instituts.

De fet, mai abans el projecte Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME) havia seduït tants centres de primària (19). El 2010 només n’ha havia 3 d’adherits i es van formar 3 cooperatives. Ara hi ha 19 centres i n’han de sortir 19 propostes de negoci, creades per 469 infants. Pel que fa als instituts, el projecte Empresa Jove Europea (EJE) hi va arribar fa sis anys, al curs 2014-2015, amb tres centres adherits i 3 cooperatives. Aquest any s’hi han sumat 7 instituts per tirar endavant fins a 10 cooperatives, creades per 117 adolescents.

Tant els alumnes de primària com els de secundària comencen aquesta tardor un procés per construir la seva petita empresa des de zero, amb l’acompanyament tècnic de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ajuntament de Berga. Treballaran l’emprenedoria i l’adquisició de valors i competències com l’autonomia, la iniciativa personal, el treball en equip, la creativitat, la comunicació, la responsabilitat i la solidaritat, entre d’altres. Però també tindran la oportunitat de conèixer directament empreses emprenedores i establir lligams amb entitats sense ànim de lucre de la comarca.

En els últims anys una de les millores que s’ha implementat en aquest projecte és el coneixement i descoberta de projectes emprenedors propers. Diferents participants del Concurs d’Idees Emprenedores del Berguedà presenten a les aules el seu negoci de nova creació, cosa que exemplifica i fa més tangible la possibilitat de construir un projecte propi al Berguedà i transmetent a joves i infants els valors de l’emprenedoria.

Des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà també es porten a terme diferents tallers a les aules de tots els centres en diferents moments de la creació de la cooperativa. A l’inici es realitzen sessions per que els alumnes coneguin els tipus de societats i el que és una cooperativa i també s’ajuda als alumnes a crear la imatge de la cooperativa i el seu logotip. Més endavant també es fan tallers per crear botigues online, promocionar-se per xarxes socials i creació de blogs; així com sessions per millorar l’elaboració dels productes. A la recta final des de l’Agència també s’ofereixen tallers per la preparació de la venda, idees pel packaging i l’espai al Mercat de Cooperatives.

La culminació d’aquests dos projectes, CUEME i EJE, és el Mercat de Cooperatives Escolars que es celebrarà a mitjans de maig a Berga, on uns 500 infants i joves posen a la venda els seus productes.

X