La C-16 a Berga queda tallada durant més de 4 hores i mitja i col·lapsa la circulació a tota la zona

Manifestants ferms, Mossos desbordats i una circulació col·lapsada en totes les carreteres de l’entorn de Berga. El tall d’aquest diumenge a la tarda a Berga ha bloquejat bona part de les vies que rodegen la capital del Berguedà.

L’acció ha començat a les 5 de la tarda. Un centenar i mig de persones s’han trobat a la plaça Gernika, davant l’institut Guillem de Berguedà, i han anat decididament a tallar la C-16 a l’alçada de la sortida 95, que connecta l’autovia amb la rotonda Berga sud i l’accés a la variant cap al polígon de la Valldan. També han tallat la carretera vella, paral·lela a la C-16.

Els Mossos s’ho han mirat des de lluny en tot moment i, inicialment, han intentat controlar la circulació desviant els vehicles cap a Cal Rosal (sentit nord) i cap a Berga (sentit sud). L’estratègia ha funcionat durant les primeres hores de tall, però ha acabat col·lapsant el centre de Berga. I més quan alguns dels manifestants han anat a tallar la C-26 al polígon de la Valldan per bloquejar també l’alternativa que oferien els Mossos als conductors. El moviment ha trencat els esquemes dels agents de seguretat, que han deixat de desviar els cotxes cap al nuclis urbans. “Ara mateix Berga és una caixa. És inútil desviar-los cap allà perquè queden parats”, reconeixia a l’Aquí Berguedà el cap de l’operatiu dels Mossos.

El tall a la C-26 s’ha aixecat en poca estona, però ha deixat una barricada encesa sobre l’asfalt. La circulació per la ruta alternativa s’ha restablert poc després. A la C-16, els Mossos han tornat a desviar els cotxes cap a la carretera del Menfis, però els manifestants –que ja eren més de 300- han reaccionat ràpidament i han tallat la rotonda d’accés.

En aquest punt s’ha produït el moment més tens de la tarda. Els agents antiavalots han sortit de les furgonetes que han estat a pocs metres del tall en tot moment, i han demanat als caps si calia fer fora de la carretera la gent. Hi ha hagut uns moments d’incertesa, però finalment s’han desdit i no hi ha hagut moviments. Al tall a la rotonda, els manifestants s’han assegut a la carretera fins que s’ha decidit acabar amb l’acció reivindicativa. A les 10 de la nit s’ha aixecat tot el bloqueig: tant els talls a la C-16 i la carretera vella com el de la rotonda cap al Menfis.

Poca cua per ser diumenge

Segons el Servei Català de Trànsit, les cues en sentit sud s’han mantingut en tot moment en 2 o 3 quilòmetres. Fonts de l’ens han confirmat a l’Aquí Berguedà que avui no hi havia tanta densitat de cotxes com en un diumenge habitual de tardor. Probablement els aldarulls que es viuen arreu del país han fet que aquest cap de setmana hi hagi hagut menys escapades a la muntanya.

Les dues vies d’accés a Barcelona des del Pirineu, bloquejades

A banda de la C-16, també s’ha tallat la C-17 a Ripoll i la C-25 a Gurb. El moviment ha impedit la circulació de vehicles per les dues vies principals d’accés a Barcelona des del Pirineu. En altres paraules, ha dificultat seriosament l’operació tornada de cap de setmana, tot i que la densitat de vehicles no ha estat l’esperada.

X