Cercs

La moratòria que impediria la incineradora de Cercs entra d’urgència a debat al Ple del Parlament

La moratòria que impediria la incineradora de Cercs entra d’urgència a debat al Ple del Parlament

Cap incineradora de residus fins que s’assoleixin els objectius de la Unió Europea de reduir el 40% dels gasos d’efecte hivernacle i els objectius de la Llei Catalana de Canvi climàtic pel 2050. Aquesta és la proposta que les plataformes contràries a la incineració han fet de manera oficial a tots els grups parlamentaris. La proposta, presentada -entre d’altres- pel moviment que s’oposa a la incineradora de Cercs, planteja una moratòria que haurà de ser aprovada per una majoria dels grups per tirar endavant.

La iniciativa és la primera conseqüència de la reunió que les plataformes van tenir amb els grups parlamentaris de la CUP, els comuns, ERC i Junts per Catalunya. En aquesta reunió, totes quatre formacions van deixar clar el seu suport al moviment d’oposició i van suggerir a les plataformes que entressin la proposta de moratòria de manera urgent. El president del Parlament, Roger Torrent, ja ha rebut el document i l’ha enviat als grups parlamentaris. I els suports públics no han tardat a arribar, des de la CUP, els comuns i ERC.

Des d’ERC, la diputada Mònica Palacín ha emès un tuit on assegura que Esquerra donarà suport a la moratòria com a resposta al reclam de les plataformes: “Hem de fer-ho i tramitar una Llei de Residus cap al Residu Zero!”. En la mateixa línia, el diputat Marc Parés, dels comuns, ha anunciat el suport del seu grup a la moratòria: “Ni a Cercs ni enlloc!”.

Però no són, ni de bon tros, els primers recolzaments. De fet, fa unes setmanes la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, ja va interpel·lar directament el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per reclamar-li un posicionament sobre la moratòria. Calvet (JxCAT) va respondre que les incineradores existents “fan la seva funció” però va deixar entreveure que el departament no defensa que se’n creïn de noves. Sànchez, en la rèplica, va insistir en la necessitat urgent de la moratòria.

La clau, però, la té Junts per Catalunya. El partit, que lidera la conselleria de Territori i Sostenibilitat, confirmaria una majoria incontestable si acaba donant suport a la proposta. A la reunió entre plataformes i representants parlamentaris, els activistes van aconseguir el suport de JxCAT, de manera que tot sembla encaminat per tirar endavant.

El document pretén que el Parlament s’erigeixi com un actor de pressió més cap a Territori i Sostenibilitat, que és qui finalment ha d’implantar la moratòria. La proposta s’ha de sotmetre a votació al Ple del Parlament. Encara no hi ha data confirmada, però la propera sessió és el 12 i el 13 de novembre.

incineradora incineradora de Cercs Parlament de Catalunya

Estic amb tu

Comentaris