Una empresa de la Cerdanya, interessada en fer un centre d’alt rendiment esportiu a Peguera

L’empresa Altius, de la Cerdanya, estudia fer un centre d’alt rendiment esportiu de més de 33.000 metres quadrats al Berguedà. Ho ha avançat aquesta setmana la Televisió del Berguedà i ho ha confirmat a l’Aquí Berguedà el principal promotor del projecte, Quim Gasch. Ara mateix l’empresa està presentant el projecte a diferents administracions, entitats i esportistes de la comarca.

És un projecte molt similar al que la mateixa empresa volia desplegar a la Cerdanya anys enrere. Aquesta vegada Altius tenia previst fer públic el projecte abans d’acabar aquest any, però la premsa se’ls ha avançat i ho ha precipitat tot. Gasch ha declinat avançar oficialment els detalls del projecte, tot i que, a porta tancada, ja els ha exposat a diverses entitats, com ara el Grup de Defensa de la Natura al Berguedà (GDNB), que s’hi oposa fermament.

La plataforma ecologista ha estat una de les primeres a reaccionar. Saben que Altius imagina més de 33.000 metres quadrats d’instal·lacions a tres nivells: a Berga, Peguera i el cim del Padró. Segons expliquen en un comunicat, la inversió total supera els 70 milions d’euros i inclou “construir un canal artificial d’aigua, piscina olímpica interior, velòdrom, pista d’atletisme coberta, pavimentació de 13 quilòmetres de pistes i camins forestals i la seva posterior innivació artificial per practicar l’esquí de fons”.

Amb tots aquests ingredients sobre la taula, entenen que el projecte és “aberrant”. Recorden que “Peguera forma part indissociable de la memòria col·lectiva del Berguedà” i el reivindiquen com “un espai de memòria antifeixista”, ja que hi va néixer el maqui Ramon Vila Capdevila “Caracremada”. El GDNB també constata que la vall de Peguera és “un dels pocs indrets verges del Berguedà i ressalten que “és un indret privilegiat per la seva biodiversitat”.

Converses amb administracions

El centre d’alt rendiment d’Altius necessita el vistiplau de les administracions per tirar endavant. De fet, una de les peticions que fa el Grup de Defensa de la Natura és que “no es modifiqui el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) Ensija-Rasos de Peguera” per permetre la construcció. Els promotors fa temps que temptegen el terreny.

Des del Consell Comarcal del Berguedà, el conseller d’Esports, Abel Garcia, ha explicat a l’Aquí Berguedà que sap de l’existència del projecte des de fa mesos, però “encara no hi ha res sobre la taula” ni s’ha fet cap reunió formal. Garcia, però, considera que la idea “va en la línia del projecte estratègic que tenim com a comarca”.

El conseller ha recalcat que el govern del Consell encara no ho ha debatut, però no ha amagat el seu posicionament personal: “Estem en una fase on no ens podem posar ni de cara ni d’esquena al projecte”. Ara mateix, ha dit Garcia, la pilota està en una altra teulada: “L’últim que sabíem és que l’empresa s’havia de posar d’acord amb els propietaris dels terrenys, i això sempre ha estat un problema per a les moltes propostes que s’han presentat per a l’entorn de Peguera”.

Peguera, a mans d’un xeic àrab

El poblat abandonat de Peguera és, des del 2003, propietat del xeic àrab Butti Bin Maktoum Juma-al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai. El xeic hi preveia construir un complex d’oci de luxe, però fa quatre anys es va fer enrere i va posar la finca de 1.800 hectàrees en venda.

Aleshores, fonts properes al xeic van assegurar que el propietari de Peguera s’havia cansat d’esperar: la burocràcia va ser “massa lenta” i va fer aturar el projecte. Des d’aleshores, el poblat està en venda, però encara no ha trobat comprador.

X