El Consell d’Alcaldes del Berguedà rebutja la incineradora de Cercs

Unanimitat en contra de la incineradora. El Consell d’Alcaldes del Berguedà, avui sí, s’ha posicionat en contra de la incineradora que una empresa del Bages vol posar en marxa a la central tèrmica de Cercs. 24 dels 31 alcaldes de la comarca han assistit a una trobada extraordinària on l’únic punt de l’ordre del dia era la moció contra la incineradora.

La votació s’havia de fer al darrer Consell d’Alcaldes, a Castellar de n’Hug, a principis de novembre, però presidència va decidir ajornar la votació per donar temps als plens municipals de posicionar-se abans que els alcaldes. Avui, a Capolat, més d’un 75% dels dirigents municipals han assistit al Consell i tots hi han votat a favor. Això sí, hi havia una absència sonada: l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer. Tampoc hi eren Patrocini Canal (Avià), Sílvia Triola (Sagàs), Josep Costa (Santa Maria de Merlès), Pedro Raja (Castell de l’Areny) i Manel Anselmo (Sant Jaume de Frontanyà).

mosoll-capolat-alcalde

Josep Maria Mosoll ha estat l’amfitrió, com a alcalde de Capolat. MARC CANTURRI

La moció aprovada confirma el rebuig dels batlles a la incineradora i, a banda, demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que impulsi la moratòria per evitar noves incineradores. També reclama un pla de tancament de les incineradores que existeixen a Catalunya. A més, a proposta de l’alcalde de Gironella, David Font, s’ha afegit un nou punt entre les peticions: que l’Ajuntament de Cercs i els promotors de la incineradora facin pública tota la documentació del projecte.

Després de la trobada, el president del Consell Comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha opinat que la incineradora “no va en la línia de la comarca verda que estem projectant des del Consell Comarcal i els ajuntaments de la comarca”. Calderer és la mà dreta de Lara al Consell, però el president ha evitat les valoracions sobre la postura del seu company de govern: “No sabem què farà ell a partir d’ara, però crec que el posicionament comarcal ha estat prou unànime”.

consell-alcaldes-capolat-1

El Consell d’Alcaldes ha tingut un únic punt: el posicionament sobre la incineradora. MARC CANTURRI

Un altre dels presents a la reunió d’aquesta tarda era l’alcalde de Gironella, David Font, que també és el director de l’Agència Catalana de Turisme. Font ha assegurat que “la manca d’informació sobre el projecte fa sospitar la gent que hi ha alguna cosa amagada darrere”. A més, ha reflexionat que “el turisme que ens ve aquí ho fa per gaudir de la natura i l’entorn, i la incineradora no hi lliga gaire”.

david-font-consell-alcaldes

L’alcalde de Gironella, David Font, entre d’altres alcaldes, al Consell d’aquesta tarda. MARC CANTURRI

L’alcaldessa de la Nou de Berguedà, Mercè Fuentes, ha estat una de les grans instigadores de la moció. De fet, va ser ella qui la va repartir a la resta d’alcaldes al Consell de Castellar de n’Hug. Avui també ha agafat força protagonisme a Capolat. Després de la reunió, ha reconegut que, amb l’ajornament de la votació, patia perquè finalment no hi hagués un posicionament d’alcaldes. En aquesta línia, Fuentes ha destacat que “era important que es fes una votació que, tot i ser simbòlica, deixa molt clar què pensa la comarca”.