La ratafia es consolida com una eina per fer comunitat a Berga

Cap de setmana ratafiaire a Berga. La reobertura de La General no podia tenir un millor aliat. La ratafia va casar un any més amb la xocolata per omplir d’activitat la ciutat des de primera hora del matí de dissabte. La Fira de la Xocolata i la Ratafia va ocupar el carrer del Roser des de les 10, amb especial atenció a la plaça dels Països Catalans, on es va fer la primera fase del tradicional concurs de ratafia. Se n’hi van presentar 36, i gairebé totes d’un nivell altíssim. De fet, el jurat va acabar tenint seriosos problemes per decantar-se per una com la guanyadora.

Però tot això ja va ser al vespre. Abans, al matí, desenes de parades van ocupar el carrer del Roser. Els xarrups de ratafia corrien de bon matí i els mestres xocolaters ho complementaven oferint productes atrevits. Un exemple és el pastisser de Berga Albert Dorna, de la Dolceria Pujol, que va oferir als visitants la possibilitat de fer la seva pròpia rajola de xocolata al bell mig de la fira. Cada visitant hi posava els complements que volia i només havia d’esperar una estona per endur-se-la a casa o menjar-se-la.

Per la seva banda, els ratafiaires van destacar l’ambient que es respirava a la ciutat des de bon matí. Algun va reconèixer haver quedat gratament sorprès per la quantitat de ratafiaires artesans que van decidir presentar-se al concurs. En aquest sentit, cap d’ells dubtava en elogiar la feina del Casal Panxo: “Sense el casal suposo que hagués estat molt més difícil”; “és una escola de l’art ratafiaire”, etc.

A la tarda, l’activitat es va traslladar al Casal Cívic. No pas perquè la meteorologia fes la guitza, sinó perquè així ho deia el programa. De fet, el temps era una de les principals preocupacions de l’organització hores abans de la jornada, però els núvols van aguantar sense descarregar tot el dia. A partir de les 6, al Casal Cívic, s’hi va celebrar la fase final del concurs ratafiaire. De les 36 propostes presentades, el jurat en va triar 10 per tornar a degustar a la tarda. Mentre ho feien, un centenar de persones feien caliu just davant, tastant tota mena de ratafies comercials gràcies a la barra que el Casal va instal·lar a la mateixa sala.

El veredicte va donar dos guanyadors: el grup format per Toni Malé, Pau Colomer, Albert Vilardaga, Abel Rodríguez i Ivan Sànchez, i la proposta presentada per Kilian Fornell. El segon premi va ser per a Arnau Borràs i el tercer, per a Ignasi Camprubí. Entre la primera i la cinquena proposta hi havia menys de 10 punts de diferència, i el jurat va destacar l’alt nivell.

La festa va acabar al Casal Panxo, amb el sopar ratafiaire i el concert que es va allargar fins la matinada. Dissabte, a la reina de la festa tant li era fira, concurs, sopar com farra. Tot apuntava al mateix producte: la ratafia. I per desè any consecutiu.

X