Berga eliminarà els aparcaments a la plaça de Sant Pere i limitarà la circulació a veïns a principis del 2020

La plaça de Sant Pere perdrà els aparcaments i guanyarà espai per a vianants a principis del 2020. Aquesta és la voluntat de l’equip de govern de Berga, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament, Eloi Escútia. La idea és treure les places de zona blava que hi ha actualment a la plaça i limitar la circulació a només veïns de la zona.

El govern de la ciutat està estudiant com portar a terme l’acció, però confia en poder-ho materialitzar al llarg de les primeres setmanes del 2020. De fet, la CUP ja s’ha reunit amb veïns i botiguers de la zona per avaluar la seva opinió. Escútia ha reconegut que hi ha opinions de tota mena, “des dels que defensen aferrissadament que cal treure els cotxes de la plaça fins als que creuen en la necessitat de tenir el cotxe a la porta de casa”.

El govern, però, ho té clar. El canvi és imminent i l’aspecte que es consensuarà serà la forma. En aquest sentit, l’Ajuntament està treballant colze a colze amb la Policia Local per decidir quin mecanisme s’ajusta millor a les necessitats de la zona. Sobre la taula hi ha, entre d’altres opcions, les pilones mecàniques -que els veïns podrien sobrepassar amb un comandament- o la instal·lació de càmeres a l’entrada del carrer Balmes.

La UBIC, ferma defensora de la proposta del govern

Berga Comercial és un dels ferms defensors d’acabar amb els aparcaments a la plaça. L’associació ho ha transmès a l’equip de govern: “Sabem que, en nuclis comercials d’altres ciutats, la gent compra si hi pot passejar tranquil·lament”.

El president de la unió de botiguers, Xavi Orcajo, ha reiterat en declaracions a l’Aquí Berguedà que “la plaça ha de deixar de ser un pàrquing” per convertir-se en “un entorn on el vianant sigui el protagonista”. Segons diu, “això passa a moltes ciutats, però a Berga no, i és un problema”.

Terrasses a la vista?

En els darrers mesos, la plaça de Sant Pere ha vist revifar el sector de la restauració. A finals del 2018, es va obrir la pizzeria Vidalba a la plaça al local on històricament hi havia hagut una farmàcia, a tocar de l’Ajuntament. En paral·lel, la Dolceria Pujol es va renovar de dalt a baix per treure cadires i taules al carrer i guanyar espai interior per fer el cafè. A més, properament La Barana reobrirà portes amb una renovació important i amb canvi de gestors.

En tot aquest escenari, l’Ajuntament no descarta en absolut que l’espai d’aparcaments es destini a terrasses. “Això depèn de privats, però és evident que ho veuríem amb més bons ulls que no pas tenir-hi aparcaments”, ha dit Escútia. El regidor ha justificat que “les terrasses, malgrat que siguin una privatització d’un espai públic, fan una funció social que afavoreix a qualsevol barri”.

Les terrasses de bar són una possibilitat, però n’hi ha més. La reunió entre el govern i els veïns ho va fer palès. Entre d’altres propostes, hi ha la de fer-hi un parc. L’Ajuntament no en descarta cap, però recalca que cal que el que s’hi faci ha de tenir un encaix amb la Patum, que requereix la totalitat de la plaça per Corpus, durant cinc dies.