Què ha passat aquest any al Berguedà? Cada mes del 2019, en un paràgraf

El 2018 va acabar amb una agressió sexual al carrer Ferran Agulló de Berga, a la zona dels Bombers, que s’acabaria resolent a principis del 2019. L’ambient festiu del Nadal va quedar diluït per una notícia que va trasbalsar la població. En clau positiva, el darrer mes del 2018 l’Aquí Berguedà també va explicar el naixement a Cal Rosal de l’Escairador, la primera empresa legalitzada de Catalunya que comercialitza cereals escairats.

El 2019 ha tingut de tot. L’ecologisme és cada vegada més present en la societat berguedana. Aquest any la incineradora de residus que es vol construir a la central tèrmica de Cercs ha fet revifar un front que ja arriba més enllà de la comarca i que està disposat a aturar el projecte. A banda, el 2019 ha estat any d’eleccions municipals: als grans municipis no hi ha hagut canvis, a excepció de Bagà, on la vara canvia de color, del PSC a ERC.

Com cada any l’Aquí Berguedà et resumeix cada mes en un paràgraf.

Gener: un professor de l’Escola de Música, denunciat per abusar d’alumnes menors

Va ser la notícia del gener i va cuejar durant setmanes: un exprofessor de l’Escola de Música va ser denunciat per haver abusat sexualment d’alumnes menors d’edat. El cas va trasbalsar el centre i la ciutat. També a Berga, el Teatre Municipal va quedar inundat per una avaria del sistema anti-incendis. Al Baix Berguedà, Ramon Colillas, de Puig-reig, va guanyar 5,1 milions d’euros al torneig de pòquer més important de la història. I al nord de la comarca, els fronts contra el carril reversible que el Govern vol fer a la C-16 començaven revifar. I en clau esportiva, inici d’any mogut: Marc Coma assumia la direcció de KTM, Ferran Sibila fitxava pel Goteborg suec i Oriol Dot s’incorporava a l’ambiciós projecte de Gerard Piqué a l’Andorra.

emmberga

Febrer: esclata la crisi econòmica de l’Associació Pro Disminuïts

Dues agressions sexuals més en només una setmana van acabar d’encendre les alertes a la comarca. Una va ser al carrer Gran Via de Berga i l’altra, a Gironella. L’Hospital de Berga va adquirir el reivindicat TAC que substituïa el que s’havia espatllat mesos abans. També a Berga, la família Barniol va comprar l’Hotel Ciutat de Berga. Però, sens dubte, la notícia del mes va ser l’esclat de la crisi econòmica de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics, que ha acabat necessitat l’ajuda de tota la comarca per sobreviure. A l’Alt Berguedà, la fibra òptica arribava a Guardiola i la Pobla, els primers pobles del nord en poder-ne gaudir. I al Baix, començava la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons.

llar-santa-maria-queralt

Març: el teatre de l’Ametlla instal·la les reivindicades butaques

El març va morir l’exalcalde de Berga Agustí Ferrer. La CUP va confirmar l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, com a cap de llista per a les eleccions del maig. Climent Forner va rebre el premi d’honor de la cultura al Berguedà. En clau patumaire, Isaac Gonfaus va deixar de ser el cap de colla dels plens i Joan Sala li va agafar el relleu. A banda, al nord, tres veïns de Barcelona van ser denunciats per edificar al bell mig del Parc Natural del Cadí Moixeró. Però la notícia del mes va ser al Baix Berguedà: el teatre de l’Ametlla va estrenar, per fi, les reivindicades butaques.

teatre-ametlla-presentacio

Abril: la primera estació de trail de Catalunya és al Berguedà

L’Alt Berguedà té la primera estació de trail de Catalunya, i la va estrenar aquest abril. Rutes per gaudir corrent per la muntanya, dutxes i lavabos per després de l’exercici i un ventall de possibilitats per atraure turisme esportiu. A l’abril també es va estrenar el nou institut Serra de Noet, al Pla de l’Alemany de Berga, i van acabar els sis mesos d’inhabilitació de Montse Venturós, que ja havia anunciat que es presentava a la reelecció.

1200_1555343581D4MRedEXkAAdXXe_(2)

Maig: el mes d’unes eleccions que ho deixen tot pràcticament igual

Fins a 8 formacions aspiraven a l’alcaldia de Berga. La vara de la CUP semblava córrer perill, però les urnes van donar quatre anys més de confiança a l’equip de govern de Montse Venturós, que passa de 6 a 8 regidors. A Gironella, David Font va ampliar la seva majoria absoluta. I a l’Alt Berguedà, el canvi més important va ser la irrupció d’ERC a Bagà, on va guanyar les eleccions i actualment governa gràcies a un pacte amb el PSC. Política a banda, el maig també es va incendiar la fàbrica de Fibresa, a Avià, i Horrorland va ser proclamat millor parc d’Europa. En l’àmbit de l’Educació, esclaten les protestes a Sant Joan per la manca de la segona línia de P-3 pel curs vinent.

montse-venturos-guanya-eleccions-2019

Juny: Josep Maria Serarols es posa al capdavant dels empresaris

Abans de les vacances d’estiu, la patronal comarcal d’empresaris va canviar de president. L’advocat Josep Maria Serarols va passar a liderar una junta paritària i profundament renovada. La històrica sergent en cap de la Policia Local, Fina Vizuete, va jubilar-se. I el regidor d’Avià Josep Subirana va refusar un premi europeu, al·legant que hi havia presos polítics i que Europa mirava cap a una altra banda. En clau esportiva, la Nit de l’Esport Berguedà organitzada per Entre Rivals va proclamar Ivan Camps i Clàudia Sabata com a millors esportistes de la comarca.

josep-maria-serarols-josep-figols-aceb

Juliol: la divisió de les agrupacions d’electors posa contra les cordes el Consell Comarcal

La divisió interna de les agrupacions d’electors del Berguedà va fer trontollar per moments la majoria al Consell Comarcal del Berguedà. Pep Llamas es va quedar l’acta que les agrupacions havien acordat atorgar-li de manera provisional, malgrat que finalment es va decidir que l’acta havia de ser per a Sílvia Triola. L’embolic no es resoldria fins passat l’estiu, amb Josep Lara com a president d’un govern en minoria. També al juliol va morir Francesc Escobet i es va inaugurar la depuradora de Borredà. En clau esportiva, Judit Franch i Pau Ventura van travessar el Berguedà corrent.

patro-llamas-ccbergueda-investidura

Agost: el santcrist robat torna a lloc

Uns joves van entrar a la capella de la Pietat dilluns després de Patum i van robar un santcrist. Les càmeres de seguretat van enregistrar-ho tot i el vídeo es va fer viral mesos més tard, sobretot perquè una de les lladres anava en calces. A l’agost els Mossos van recuperar el santcrist, que els autors van entregar a la comissaria de Vilafranca del Penedès. Dies més tard, el santcrist va tornar a lloc. A l’Alt Berguedà, Maria Viso -cap de llista del PSC- va plegar per diferències amb els seus companys de partit. I a Berga, la General va anunciar el tancament amb un futur incert per endavant. En clau esportiva, Marc Coma va deixar la direcció de KTM per ser el copilot de Fernando Alonso i el berguedà Toni Fuidias va ser convocat per primera vegada per un partit del primer equip del Reial Madrid.

20190821101153_IMG_3739_2

Setembre: Josep Lara manté la presidència del Consell Comarcal

L’embolic a les agrupacions d’electors va deixar el govern del Consell Comarcal en minoria. El pacte entre Junts per Catalunya, PSC i independents no va ser suficient per governar en majoria, ja que Pep Llamas -que va formar grup propi (Bagà Endavant)- va quedar fora del govern. Una de les primeres accions del nou govern va ser nomenar el conseller Lluís Vall com a nou president de l’Agència de Desenvolupament. A banda, el convent de Sant Francesc va estrenar un nou espai a la primera planta per exhibir una exposició antològica de Joan Ferrer. A Cercs, va començar la campanya Tot és possible, per recaptar diners per a l’Arlet. I una mica més amunt, a Gósol, moria Ramon Anglarill, el mossèn Tronxo de Ballarín.

josep-lara-ccbergueda-investidura

Octubre: la incineradora que fa bullir la comarca

Ha estat probablement la notícia de l’any: una empresa del Bages va anunciar que vol fer una incineradora de residus a la central tèrmica de Cercs. El projecte va encendre les alarmes d’una comarca que es va mobilitzar en qüestió d’hores i que, de fet, encara ara segueix en peu de guerra. L’octubre també va ser el mes de les marxes per la llibertat, per protestar contra la sentència als líders independentistes. Una de les marxes va sortir de Berga. En clau esportiva, Ivan Camps va trencar el seu sostre i va colar-se al podi absolut de l’Ultra Pirineu per primera vegada.

termica cercs (Medium)

Novembre: torna La General amb socis nous i ganes de renovació

Quatre berguedans s’han posat al capdavant de La General per agafar el relleu dels antics gestors. Després d’un parell de mesos de tancament, la sala torna a estar oberta i en forma. Al novembre també es va aprovar la congelació del rebut de les escombraries i es va posar sobre la taula un debat que s’ha de resoldre el 2020: fins quan seran gratuïtes les bosses del porta a porta? A Berga, Junts per Berga va proposar traslladar el Consell Comarcal a l’Hotel Berga Park i ERC va entregar a la caserna una moció que proposava fer fora de la ciutat el cos de la Guàrdia Civil.

WhatsApp Image 2019-11-25 at 11.50.54

Desembre: l’ATM congela les tarifes del transport al Berguedà, tot i l’anunci inicial de pujades

El Govern ha fet marxa enrere i congelarà les tarifes del transport públic al Berguedà de cara al 2020. Inicialment va anunciar una pujada que enfilava fins a gairebé 60 euros el preu de l’abonament de 10 viatges, però finalment ho mantindrà als 53,25 actuals. El mateix Govern també ha anunciat aquest mes que té la intenció de reactivar les obres al polígon d’Olvan a finals del 2020. A Berga, l’Ajuntament ha reconegut un encallament del pagament a proveïdors i la nova sèrie de Mario Casas a Netflix ha llançat un càsting per rodar escenes a Berga, aquest gener. En clau esportiva, el berguedà David Yuste ha estat convocat per jugar el partit de les estrelles del bàsquet català.

bus-autobus-alsa-alsina-graells-berga-barcelona-nord-estacio-arc-triomf-3

X