Revolució a la plaça de Sant Pere: l’antiga farmàcia es converteix en una pizzeria i la Dolceria Pujol en una cafeteria

La plaça de Sant Pere es revoluciona. L’antiga farmàcia de la plaça reviu a partir d’aquest dimecres com una pizzeria take away i la Dolceria Pujol ha remodelat des de fa setmanes el seu espai per oferir servei de granja i convertir-se en una sala d’exposicions. La nova pizzeria es diu Vidalba, Pizza a la Plaça i l’impulsa Sílvia Culell, que fa uns mesos ja va llançar un vermut amb el mateix nom. A la dolceria no ha canviat res: darrere de tot hi ha l’Albert Dorna i les seves idees per reinventar un negoci que ja suma un segle i mig de vida.

Culell diu que hi havia un buit a la ciutat i espera que la idea de “venir a buscar una pizza i emportar-te-la” porti moviment a la plaça i al carrer Major. En la mateixa línia, Dorna ha posat més taules a la dolceria perquè la gent li demanava: “Qui passeja necessita llocs on poder aturar-se i seure una estona”. Tots dos emprenedors creuen que la plaça de Sant Pere es pot aprofitar molt més del que s’està fent, i les seves innovacions van en aquesta línia.

La pizzeria no està pensada perquè la gent s’hi quedi a menjar, sinó simplement perquè vinguin, demanin, s’esperin cinc minuts i s’enduguin la pizza feta. La propietària vol dinamitzar la zona: “A la plaça és difícil aparcar-hi, hi ha pocs llocs. I m’agrada. Vull que la gent passegi pel barri vell o pel Vall i acabin passant per la pizzeria a buscar el sopar. A més, l’obertura de la pizzeria reactivarà l’històric termòmetre de la plaça. “Tothom m’ho demana. Sembla que interessa més la temperatura de la ciutat que la de les pizzes”, bromeja la propietària.

En la ubicació de l’establiment, hi ha una part romàtica i una part empresarial. Culell sempre ha volgut obrir un negoci a la plaça i creu que ha arribat de fer-ho: “Hi havia dos locals buits a la plaça, vaig preguntar per aquest i ens vam entendre de seguida”. I, d’altra banda, considera que la idea servirà per ocupar un espai que, a dia d’avui, no ocupa ningú més a la ciutat. “Hi ha establiments que fan pizzes i les reparteixen a domicili, però la idea d’un take away ràpid crec que atraurà la gent“.

Vidalba també repartirà a domicili. De fet, ja és a les xarxes socials i ha fet una crida a la gent de Berga i Avià a apuntar-se a la base de dades del negoci. D’aquesta manera, expliquen, serà més àgil localitzar on viuen cada vegada que encomanin una pizza i els repartidors l’hagin d’apropar al domicili.

https://www.facebook.com/vidalbapizza/videos/1945794992169069/?__xts__[0]=68.ARAI_3ZIm90XAPmaMM9D5lIMtg9i_cwIJqXJlL0pz-cU3hkZyKG8VhoHlVN-hrvQ3SmpCj0IYYzxSedE4DbxR32NNrSA3f08wQ3GwEXMH2-osFbld-5YgM-_UZz3jVb_CiEz5L9LtLDf4CiYBbK-G_3CjJ1LyiT21kNkkN6i-5WFAQvWA4rYAjlzzPrqpbuC_8qi_BkrFUzgzaSWPcW6IPwt8ig5_JOGJV1Gco98VbHzjPPZk2fn-TduOFqb4EpXT0p_NCBmdksEWHxOQSrbPvmgYGEhR8zdfrANRPGiEnbB6hb8DG-QFV9bXGoPGjkLQ-nW9UYKmMgUxJ3VpFgKeF9DTSVk7U954TfGdaLa-Imp2SE8mDQjcDc&__tn__=-R

Més taules a la pastisseria

La gent de fora està molt acostumada a anar a pastisseries i menjar-se el producte allà mateix”, explica Albert Dorna. I ell és a quatre passes de la plaça de Sant Pere, una de les més conegudes de Catalunya i un dels llocs que rep més turistes cada cap de setmana. “Molta gent veu la plaça, mira al voltant i marxa perquè no hi ha res que faci que es quedi”, lamenta. Per això, considera que “la pizzeria i qualsevol negoci que s’obri a la zona és positiu”.

Ell ha posat més taules i cadires a la pastisseria i l’ha convertit en una cafeteria. Està convençut que el carrer Major tornarà a ser “un espai transitat com ho era abans” i vol posar-hi el seu granet de sorra perquè així sigui. Tal com ja afirmava el propietari del Kóm Intramuralla, Pere Gendrau, en una entrevista a l’Aquí Berguedà fa unes setmanes, Dorna considera que “el barri vell ha de tirar cap a la restauració i les botigues de roba”, un model que ja funciona en molts cascs antics. Culell també hi coincideix i són conscients que les seves dues idees hi encaixen. Ara, diuen, només cal il·lusió i paciència.