El nombre d’usuaris del bus urbà de Berga cau un 1,5% el 2019

Aquest 2019 el bus urbà de Berga ha registrat uns 700 usuaris menys que l’any 2018. En total, 42.819 persones han agafat el bus durant tot l’any, una xifra inferior a la de l’any anterior, quan el van agafar 43.507 persones. Això suposa un descens de 688 passatgers, és a dir, d’un 1,5% menys.

L’Ajuntament, però, també hi ha trobat la part positiva: “El resultat global supera la previsió realitzada quan es va posar en funcionament el servei, l’any 2008, que situava l’ús en 30.000 usuaris i usuàries. Amb tot, la implantació de les noves rutes del bus no està tenint l’efecte esperat: l’any 2017, quan es van estrenar, el servei va patir una baixada important d’usuaris fins a situar-se al voltant dels 41.500; el 2018 la xifra va remuntar fins als 43.507; però aquest any ha tornat a caure fins als 42.819.

Ara bé, les dades del 2019 no recullen els infants de les escoles de primària, que poden pujar al bus de franc, sempre que vagin acompanyats d’una persona adulta. De cara a aquest any 2020, i per poder realitzar aquest recompte, s’ha establert un sistema de tiquets de colors que els centres dispensaran a l’alumnat i que els nens i nenes hauran d’entregar al conductor/a quan accedeixin a l’autobús per poder comptabilitzar els trajectes.

L’Ajuntament estudia com revertir la tendència

En aquest escenari, la regidoria de Mobilitat ja estudia com revertir novament la situació. El regidor de l’àrea, Eloi Escútia, considera que “cal seguir treballant per a què el nombre d’usuaris del transport públic augmenti en els propers anys i això passa per valorar els usos actuals i adequar el servei a les demandes”.

Escútia ha destacat que els mesos amb més passatgers són el març, el maig, l’octubre i el novembre. En canvi, el juny i l’agost van ser els mesos amb menys usuaris. Això, diu el regidor, exalça la importància del servei per als escolars: “És precisament en els mesos en els que no hi ha vacances quan el nombre d’usuaris i usuàries és més elevat. Un motiu més per intentar conèixer aquesta xifra que fins ara no queda reflectida en els resultats”.

Sigui com sigui, la regidoria de Mobilitat ja està estudiant la incorporació d’una sèrie de millores que permetin fomentar l’ús del bus urbà. En concret, s’està valorant modificar l’horari dels trajectes d’algunes línies per tal d’ajustar a la realitat el temps de pas de l’autobús, que en alguns casos, no es compleix. També es reforçarà el pas en algunes de les parades que compten amb més usuaris i es valorarà la possibilitat de suprimir les que tenen un ús nul.