La neu sorprèn l’Alt Berguedà de matinada i obliga a suspendre el porta a porta

La neu també ha caigut al Berguedà. En menor mesura que en altres punts de Catalunya, però ha arribat. La matinada d’aquest dimecres, 22 de gener, una nevada “força aigualida” ha descarregat amb intensitat durant poques hores als municipis més nòrdics de la comarca.

La neu ha emblanquinat els punts més alts del nucli de Cercs i tot el que hi ha per sobre. És a dir, els pobles de la Vall del Pedraforca (Vallcebre, Saldes i Gósol), Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug. Aquest últim municipi ja va patir nevades ahir, dimarts.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha relatat a l’Aquí Berguedà que la nevada ha estat “sorprenent”, ja que la majoria d’ajuntaments patien més pel vent que no pas per la neu. Amb tot, ha dit Lara, la neu “era gairebé aigua” i això està facilitant la neteja dels carrers. Sigui com sigui, Lara i la resta d’alcaldes afectats demanen precaució a l’hora de moure’s per la zona.

També ha nevat a Bagà, entre d’altres punts, a partir de quarts de 7 del matí. L’Ajuntament ha tret els camions de neteja ràpidament i a hores d’ara es pot circular amb relativa normalitat per tot el municipi. On s’hi ha posat més d’hora és a la Vall del Pedraforca. L’alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, apunta que ho ha fet des de quarts de 4 de la matinada. De totes maneres, la neu hi ha deixat pocs gruixos.

9243ed3e-a517-442e-a392-c4e0c6738697

Bagà, aquest dimecres a primera hora. CEDIDA/JOAN OÑA

El porta a porta, suspès

Les principals afectacions tenen a veure amb la circulació de vehicles grans. La primera és la recollida de residus porta a porta, que ha quedat suspesa a Sant Corneli, Bagà, Guardiola, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola.

Els camions que aquest matí havien de recollir la matèria orgànica no poden arribar-hi perquè la circulació de camions i autobusos ha estat restringida a la C-16 a l’Alt Berguedà durant bona part del matí. El president del Consell, Josep Lara, ha matisat que intentaran fer la recollida quan els restableixi la normalitat a les carreteres.

Anul·lades 8 rutes de transport escolar

L’altra gran incidència en matèria de mobilitat ha estat en les rutes de transport escolar. Se n’han anul·lat 8 i han afectat més d’un centenar d’alumnes, que avui s’han hagut de quedar a casa.

Les rutes anul·lades són les cinc que van a l’institut de Bagà, la que porta els alumnes de primària de Castellar de n’Hug a l’escola de la Pobla i la que trasllada els infants de Saldes a l’escola de Vallcebre. A banda, també s’ha suspès la ruta d’educació especial.