La Diputació de Barcelona subvencionarà part de les despeses dels municipis afectats pel temporal Glòria

La Diputació de Barcelona destinarà una part del seu pressupost a ajuts per als municipis de la província afectats pel temporal Glòria. La presidenta de l’ens, Núria Marín, ha presentat una línia extraordinària d’ajuts als quals els municipis del Berguedà -sobretot els del sud de la comarca- podran optar.

En situacions d’emergència com la provocada pel temporal, els governs locals han de fer front a despeses no previstes en el pressupost i que, per tant, en molts casos no poden afrontar. En aquest sentit, Marín ha recalcat que els ajuts volen “tranquil·litzar alcaldes i alcaldesses”. S’hi destinaran uns 5 milions d’euros per “pagar i pal·liar els efectes de la urgència i emergència”.

L’estat del Berguedà

Al Berguedà, els principals desperfectes van ser provocats per l’augment de cabal del riu, arran de l’obertura de comportes de la Baells. Amb tot, la comarca en va sortir ben parada, en comparació amb altres zones com algun punt del Bages o el Baix Llobregat, on els desbordaments van ser molt més devastadors.

Gironella va ser, de tros, el municipi més afectat. Això sí, el govern local va preveure l’augment del cabal del riu amb prou antel·lació i això va reduir l’impacte del temporal.

L’alcalde, David Font, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la primera valoració dels desperfectes va ser de 70.000 euros però la definitiva serà molt més elevada. “A mesura que el cabal del riu va baixant, anem trobant coses que en la primera valoració no podíem veure”, ha dit. La xifra superarà els 100.000 euros amb tota probabilitat. Les principals afectacions es troben als entorns del Local del Blat, les roques del Pont Vell i l’ambulatori: baranes malmeses, rases provocades per la força de l’aigua i, sobretot, molta brutícia.

A més, el magatzem de la brigada, que és a tocar del riu, també ha patit afectacions que, en aquest cas, aniran a càrrec de l’asseguradora, ha confirmat l’alcalde. Sigui com sigui, Font ha recalcat que “la idea és acollir-nos a totes les subvencions que surtin per intentar que totes les reparacions quedin cobertes”.

A Puig-reig, els desperfectes seran menors. Els tècnics municipals estan fent la pertinent valoració, però tot apunta que les principals afectacions seran a les proteccions dels pous de captació. “Són despeses menors, en comparació a altres municipis de més avall, però evidentment que ens acollirem a la línia d’ajuts de la Diputació i a totes les que surtin”, ha recalcat a l’Aquí Berguedà l’alcalde del poble, Josep Maria Altarriba.

Puig-reig i Gironella són dos focus d’atenció, però n’hi ha més. El camí que enllaça Pedret i Cal Rosal, per exemple, és un altre dels punts que va ser problemàtic durant el temporal. El Consell Comarcal va demanar que no s’hi circulés perquè hi havia trams perillosos on el riu havia desbordat.

Per intentar cobrir tota la comarca, el president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha fet arribar personalment l’anunci de la línia d’ajuts de la Diputació als alcaldes que hagin hagut de fer front a despeses sobrevingudes. Amb tot, Lara ha explicat a l’Aquí Berguedà que les principals afectacions són al sud, de la presa en avall. A l’Alt Berguedà, això sí, hi va haver diverses esllavissades i greus problemes amb el subministrament elèctric a la vall del Pedraforca. En aquest últim cas, però, el cost de la reparació recaurà en la companyia elèctrica.

X