El Consell Comarcal aprova per unanimitat incorporar-se al consorci promotor del polígon d’Olvan

El Consell Comarcal del Berguedà passarà a ser part del consorci promotor del polígon d’Olvan en els propers mesos. Aquesta setmana el ple del Consell ha aprovat per unanimitat iniciar la tramitació administrativa. Tot això, després d’uns mesos en què la Generalitat ha reiterat que està disposada a desencallar unes obres paral·litzades des de fa més d’una dècada.

En aquests moments, el consorci està format per l’Ajuntament d’Olvan i l’Incasol, amb el 50% de responsabilitats per a cada administració. Però l’Ajuntament d’Olvan fa temps que demana suport comarcal, ja que la diferència pressupostària entre el consistori i l’Incasol és abismal. Ara, amb l’acord amb el Consell, la idea que cada vegada agafa més forma és que l’Incasol passi a tenir el 65% de responsabilitats i que Consell i Ajuntament es divideixin el 35% restant (17,5% per cadascú).

A més, el canvi en el repartiment de responsabilitats és doblement necessari. Primer, per deslliurar d’obligacions econòmiques un Ajuntament que, amb tota probabilitat, seria incapaç d’afrontar-les. I després, perquè la llei de simplificació administrativa impedeix que un consorci com el del polígon estigui integrat per dues administracions amb les mateixes responsabilitats: n’hi ha d’haver una amb més pes perquè, si no, s’entén que el consorci no recau en cap de les dues administracions.

La Generalitat ja hi ha invertit 6,5 milions d’euros

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar el desembre que el Govern invertirà 1,8 milions d’euros per habilitar la cinquantena d’hectàrees de parcel·les previstes en el pla inicial del polígon d’Olvan. Aquests diners se sumaran als prop de 6,5 milions d’euros que la Generalitat, a través de l’Institut Català del Sol (Incasol), ja hi ha invertit des del 2007.

D’entrada, el conseller Calvet va afirmar que el pressupost de l’Incasol pel 2020 preveu una partida per invertir en el polígon. Això sí, aquests números dependran de si s’aprova el pressupost general de la Generalitat, que hauria de ser una realitat en els propers dies.

En un primer moment s’hi invertiran uns 400.000 euros per portar serveis a les parcel·les ja habilitades. Més endavant, el projecte contempla dues ampliacions més per acabar arribant als 1,8 milions d’euros d’inversió que ha anunciat Calvet al Parlament. El calendari del Govern diu que tota l’actuació hauria d’estar enllestida el 2022.

De moment, tota la inversió l’ha fet l’Incasol, malgrat que qui promou l’actuació és un consorci format pel mateix Incasol (50%) i l’Ajuntament d’Olvan (50%). El conveni d’aquest consorci dicta que l’Incasol farà les inversions necessàries i l’Ajuntament d’Olvan pagarà el que li pertoca quan es comencin a vendre les parcel·les.

Per això, a l’Incasol li interessa que les obres es desencallin, ja que, un cop acabades, serà quan comenci a recuperar part de la inversió que hi ha fet.

X