L’Ajuntament de Berga augmenta 50.000 euros el pressupost de la Patum

El pressupost global de la Patum 2020 serà de 333.800 euros. Així ho va aprovar aquest divendres el Patronat de la festa en la reunió ordinària del mes de gener. L’Ajuntament ha augmentat més de 50.000 euros la dotació que hi destinava en l’exercici anterior i confia que, en els propers anys, el pressupost encara sigui més gran gràcies al compromís de la Generalitat de col·laborar-hi més.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’increment respon a “una adaptació de les despeses al mercat actual”. Valverde ha recordat que els darrers pressupostos -del 2019- eren prorrogats del 2018, i això feia que les partides del pressupost de la Patum estiguessin força desfasades. Aquest any, però, els tècnics de l’Ajuntament els han adaptat i, per això, ha calgut també reajustar el pressupost a l’alça.

Bona sintonia amb el Departament de Cultura per aconseguir més finançament

Aquests 333.800 euros sortiran un any més pràcticament íntegrament de les arques municipals. Això sí, les negociacions per aconseguir una línia de subvenció anual fixe de la Generalitat per a la Patum van per bon camí, segons ha confirmat la regidora. Les converses amb el Departament de Cultura van en dues direccions: el finançament estable per cada Corpus i les ajudes per a la restauració i conservació de la comparseria.

Pel que fa al finançament de cada Patum, Valverde ha explicat que hi ha un compromís per part del Govern de posar-hi fil a l’agulla tant bon punt s’aprovin els pressupostos. Per això, l’Ajuntament ja té cita amb la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, a mitjans d’aquest febrer.

Quant a la conservació de les comparses, l’Ajuntament manté converses amb la directora de Patrimoni, Elsa Ibar, per tal que el Centre de Restauració de Catalunya s’impliqui en una renovació integral de tota la comparseria. “Fa anys que l’únic que podem fer és restaurar mínimament les comparses perquè puguin sortir a plaça. I la restauradora fa temps que ens diu que el que cal és una actuació integral. Això ha de passar sí o sí pel Centre de Restauració”, ha explicat Valverde. I, de moment, ja s’ha aconseguit que la Generalitat ho vegi amb bons ulls.

X