Olvan

Cal Rosal recupera la fira de la tòfona i hi incorpora la caça i el producte de proximitat

Cal Rosal recupera la fira de la tòfona i hi incorpora la caça i el producte de proximitat

Cal Rosal reviu la fira de la tòfona que havia acollit durant anys. Serà aquest diumenge, 1 de març, i incorporarà altres elements a banda de la tòfona, com ara la caça i el producte de proximitat. A més de la fira, que comptarà amb una desena de parades, també hi haurà xerrades divulgatives, un show cooking, tasts gastronòmics i activitats infantils.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ha explicat en roda de premsa que l’esdeveniment ha de servir per “veure el potencial que té el format”, tot i que està convençut que “és un espai necessari a la comarca”. A més, Prat ha destacat la importància de “donar a conèixer el món de la caça i la importància de la feina que fan els caçadors”, i més tenint en compte que en els propers mesos la comarca tindrà el seu primer centre de recepció de carn de caça.

Des de l’Associació d’Hostaleria i Turisme, Jordi Badia ha explicat que la fira de la caça i la tòfona és “la cirereta del pastís” per tancar una nova campanya del gremi. En concret, 12 restaurants ofereixen fins el 31 de març plats i menús especials amb aquests productes.

L’Associació organitza i finança part del cost de la fira de Cal Rosal, juntament amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En total, l’esdeveniment costa uns 6.000 euros. A banda, la mostra compta amb la col·laboració de la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal. Des d’aquesta associació, Maria Costa ha celebrat que es recuperi “l’herència de la tòfona” i ha destacat que l’esdeveniment de diumenge “defineix un eix estratègic a Cal Rosal que rebem amb els braços oberts”: “Tota iniciativa que ens aporti més públic sempre serà benvinguda”. A banda dels botiguers, la jornada de diumenge també comptarà amb la implicació de l’Associació Cultural i Esportiva de Cal Rosal, que s’encarregarà de l’esmorzar que obrirà el matí.

Finalment, des de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall ha destacat “l’energia i la implicació de tots els agents que fan possible la recuperació de la fira”. Vall ha recalcat que, amb la jornada de diumenge, “es recupera el llegat de la tòfona”, i ha reivindicat que “a nivell turístic el Berguedà té cultura i paisatge, però també té gastronomia”. El president de l’Agència també ha recalcat que l’edició d’aquest any serà “una prova pilot que ha de servir per agafar experiència i energia per créixer de cara a propers anys”.

El programa

L’esdeveniment començarà a les 9 del matí, amb l’obertura del recinte i un esmorzar popular fins les 11. A les 10, començarà la primera xerrada sobre caça i gastronomia, a càrrec de Santiago Lavín, catedràtic de la facultat de veterinària de la UAB. A les 11 hi haurà la segona conferència, a càrrec de Dani Oliach, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que se centrarà en el conreu de la tòfona negra.

A les 12 hi haurà un show cooking organitzat pel Restaurant la Cabana de Berga. I a la 1 del migdia, un tast gastronòmic a càrrec del gremi d’Hostaleria i Turisme del Berguedà.

Durant tot el matí, a més, una desena de paradistes oferiran els seus productes a l’espai firal. En concret, hi haurà tòfones i altres bolets, però també formatges i olis fets amb tòfona, embotits i formatges artesans i tota mena de productes del territori.

Consulta tots els actes del programa al Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà

Agència de Desenvolupament del Berguedà Ajuntament d'Olvan caça Cal Rosal fira de la caça i la tòfona Jordi Badia Lluís Vall Maria Costa Sebastià Prat Tòfona

Comentaris