Cal Rosal recupera la fira de la tòfona i hi incorpora la caça i el producte de proximitat

Cal Rosal reviu la fira de la tòfona que havia acollit durant anys. Serà aquest diumenge, 1 de març, i incorporarà altres elements a banda de la tòfona, com ara la caça i el producte de proximitat. A més de la fira, que comptarà amb una desena de parades, també hi haurà xerrades divulgatives, un show cooking, tasts gastronòmics i activitats infantils.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ha explicat en roda de premsa que l’esdeveniment ha de servir per “veure el potencial que té el format”, tot i que està convençut que “és un espai necessari a la comarca”. A més, Prat ha destacat la importància de “donar a conèixer el món de la caça i la importància de la feina que fan els caçadors”, i més tenint en compte que en els propers mesos la comarca tindrà el seu primer centre de recepció de carn de caça.

Des de l’Associació d’Hostaleria i Turisme, Jordi Badia ha explicat que la fira de la caça i la tòfona és “la cirereta del pastís” per tancar una nova campanya del gremi. En concret, 12 restaurants ofereixen fins el 31 de març plats i menús especials amb aquests productes.

L’Associació organitza i finança part del cost de la fira de Cal Rosal, juntament amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En total, l’esdeveniment costa uns 6.000 euros. A banda, la mostra compta amb la col·laboració de la Unió de Comerciants i Botiguers de Cal Rosal. Des d’aquesta associació, Maria Costa ha celebrat que es recuperi “l’herència de la tòfona” i ha destacat que l’esdeveniment de diumenge “defineix un eix estratègic a Cal Rosal que rebem amb els braços oberts”: “Tota iniciativa que ens aporti més públic sempre serà benvinguda”. A banda dels botiguers, la jornada de diumenge també comptarà amb la implicació de l’Associació Cultural i Esportiva de Cal Rosal, que s’encarregarà de l’esmorzar que obrirà el matí.

Finalment, des de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall ha destacat “l’energia i la implicació de tots els agents que fan possible la recuperació de la fira”. Vall ha recalcat que, amb la jornada de diumenge, “es recupera el llegat de la tòfona”, i ha reivindicat que “a nivell turístic el Berguedà té cultura i paisatge, però també té gastronomia”. El president de l’Agència també ha recalcat que l’edició d’aquest any serà “una prova pilot que ha de servir per agafar experiència i energia per créixer de cara a propers anys”.

El programa

L’esdeveniment començarà a les 9 del matí, amb l’obertura del recinte i un esmorzar popular fins les 11. A les 10, començarà la primera xerrada sobre caça i gastronomia, a càrrec de Santiago Lavín, catedràtic de la facultat de veterinària de la UAB. A les 11 hi haurà la segona conferència, a càrrec de Dani Oliach, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que se centrarà en el conreu de la tòfona negra.

A les 12 hi haurà un show cooking organitzat pel Restaurant la Cabana de Berga. I a la 1 del migdia, un tast gastronòmic a càrrec del gremi d’Hostaleria i Turisme del Berguedà.

Durant tot el matí, a més, una desena de paradistes oferiran els seus productes a l’espai firal. En concret, hi haurà tòfones i altres bolets, però també formatges i olis fets amb tòfona, embotits i formatges artesans i tota mena de productes del territori.

Consulta tots els actes del programa al Sortim, l’agenda cultural de l’Aquí Berguedà

X