Especial

Va ser la propagació de la coronavirus una mala pràctica mèdica?

Va ser la propagació de la coronavirus una mala pràctica mèdica?

Una possible mala pràctica dels metges xinesos ha portat a mig món a tancar les seves fronteres, el confinament de la seva població a una de les caigudes més grans de la borsa en tota la seva història, i a una crisi sanitària i econòmica sense precedents fins ara. La por s’ha apoderat de les persones, i amb raó, els infectats es compten per centenars de milers, i per milers les persones  mortes a causa del COVID-19. Estem davant d’una de les males pràctiques mèdiques més grans en la història?

 

Què és la mala praxi mèdica?

 

En primer lloc, per saber com respondre a la pregunta correctament, hem de saber el què son les negligències mèdiques. Segons la RAE, una mala pràctica mèdica és una “actuació professional negligent o no aplicar degudament la normativa legal o els deures propis de l’ofici o professió”.

 

Traduït a un idioma més comú, es produeix quan un professional de la salut no realitza les seves funcions correctament pel lloc de treball que ocupa o per l’exigència que marca el seu treball.

 

Tipus de negligència mèdica

 

Experts mèdics cataloguen en vuit tipus les males pràctiques mèdiques.

 

  1. Qualsevol intervenció o operació amb un resultat perjudicial pel pacient.
  2. Qualsevol tipus o forma d’infecció en un hospital.
  3. Infecció en general.
  4. No utilitzar els mitjans adients per al diagnòstic
  5. Retard en una actuació mèdica.
  6. Una prescripció incorrecta.
  7. Danys al pacient per l’ús indegut de material quirúrgic.

 

Com podem veure, durant aquesta pandèmia del coronavirus, trobem diversos tipus de negligències, com ara infeccions, contagis i un clar retard en les accions mèdiques.

 

Si sumem aquestes negligències, ens donen el resultat descoratjador de les xifres que gestionem avui amb la malaltia originada a Wuhan, amb les que ja hem superat la barrera de cent mil infectats fins ara.

 

En quins casos no es considera una negligència mèdica?

 

No tot el que va malament en la medicina pot ser considerat una mala pràctica mèdica. Hi ha casos en que el sanitari no en té la culpa, ja que la ciència és sovint inexacta o desconeguda, com ha passat en el cas del coronavirus.

 

Un dels casos que no es considera negligència és quan el pacient pateix danys imprevisibles dels efectes que pot tenir un fàrmac, sempre que no hagi estat per desconeixement del professional.

 

Un altre cas que no es considera negligència és l’obligació de mitjans.  El trobem freqüentment en operacions estètiques, o sigui que la salut es prioritzarà per sobre del resultat estètic visual.

 

Quan el professional de la salut fa un mal diagnòstic greu o bé omet proves mèdiques que són evidents per fer un diagnòstic correcte, és a dir, quan estem davant de la mala pràctica mèdica. Però com hem dit abans, només en casos d’error flagrant, ja que la ciència és inexacta i és molt difícil en moltes ocasions, saber del cert el què pateix el pacient.

 

Finalment, incloem en aquesta secció els casos en què hi ha una situació desconeguda per a la ciència i que resulta ser imprevisible per la seva novetat.  En aquest cas, és evident que el COVID-19 entra en aquesta secció, ja que fins a mitjan novembre no es coneixia aquest nou virus, ja que inicialment va ser concebut  com una grip comuna.

 

Així es pot considerar una negligència?

 

Cal tenir en compte el testimoni del primer pacient que va contraure aquesta malaltia, ja que hauria ajudat als treballadors sanitaris per detectar la font de l’inici de la infecció i la pràctica que el va portar a contraure el virus. Aquí és on es produeix un dels principals factors: coronavirus 1, negligència?

 

Com ja hem vist, la ignorància inicial d’aquest virus nou eximeix els treballadors de salut de tota culpa, i hem de mirar als governs, que estan posant en risc a la població sencera pel seu mal comportament d’actuació i la lenta aplicació de mesures quan encara el virus no s’havia estès.

 

El que està clar és que davant d’alguna cosa desconeguda, la negligència mèdica no pot ser considerada en cap cas. L’activitat del personal sanitari sovint està subjecta a les decisions dels polítics, de manera que sovint no s’actua correctament des d’un punt de vista mèdic.

 

Per tant, una vegada contestada a la pregunta de si és mala pràctica mèdica o no, només és una qüestió si s’ha actuat correctament des de les esferes polítiques més altes, però això ja cau dins d’un altre debat.

 

 

Article patrocinat

Estic amb tu

Comentaris