Salut, Berga

L’hospital de Berga ja ha tancat la segona planta i compta amb 11 pacients positius o pendents de la prova

L’hospital de Berga ja ha tancat la segona planta i compta amb 11 pacients positius o pendents de la prova

El vendaval d’altes a pacients que han passat el Covid-19 que l’hospital preveia ja és una realitat. En poques hores, el centre ha donat l’alta a una vintena de pacients que estaven ingressats i, en aquests moments, compta únicament amb onze pacients que, o bé són positius, o bé resten a l’espera de rebre el resultat de la prova. Ho han confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la gerent en funcions de l’hospital, Joana Rodríguez.

Malgrat que l’informe d’avui de l’hospital diu que hi ha 27 persones ingressades amb positiu de Covid-19, les dades són del balanç de de la jornada d’ahir. En les últimes hores s’han pogut donar nombroses altes, sobretot a pacients de residències que ara ja hi poden tornar, després que la situació també millori a la seva residència. També hi ha diversos pacients que continuen ingressats però que en les últimes hores han rebut el resultat negatiu del seu PCR.

L’hospital sotmet a la prova PCR a tots els pacients que ha d’ingressar, abans de fer-ho. En l’última setmana, el 90% d’aquestes proves han tingut un resultat negatiu. És a dir, 9 de cada 10 persones que ha ingressat a l’hospital ho han fet sense ser portadores del virus.

La segona planta, tancada des de dijous

La direcció de l’hospital va acordar el tancament de la segona planta dijous passat, després que el centre visqués la primera gran caiguda d’ingressats. En pocs dies la xifra va passar de 47 a situar-se per sota dels 30. Des d’aleshores l’hospital ha volgut ser “prudent” a l’hora de comunicar la notícia i s’ha donat uns dies de marge abans de fer-la públic, per comprovar que no es produïa cap rebrot.

El tancament de la segona planta és un canvi determinant en el funcionament intern de l’hospital. Fins ara, el centre tenia una primera planta exclusiva per a pacients sense el virus, destinava la segona a pacients pendents de rebre el resultat de les proves, i dedicava la tercera i la quarta al tractament de persones que havien donat positiu a la PCR.

Ara mateix, entre la primera i la tercera planta hi ha 36 pacients que han donat negatiu a la prova del Covid-19 i que, per tant, no són portadors del virus. A la quarta hi ha dos circuïts diferenciats: en un hi ha habitacions individuals de pacients pendents de rebre el resultat de les proves; i a l’altre, habitacions dobles amb les persones que han donat positiu. En total, a la quarta planta hi ha onze pacients.

Aquesta setmana, desinfecció de la segona planta

L’hospital començarà la desinfecció de la segona planta entre dimecres i dijous. Des que es va tancar, s’està ventilant, tal com recomanen els protocols. Un cop estigui totalment desinfectada, i sempre que no hi hagi cap repunt d’ingressats, els pacients de la tercera planta es traslladaran a la segona i es podrà fer la desinfecció a fons de la tercera. La gerent en funcions, Joana Rodríguez, ha recalcat que “continuen les neteges diàries a les plantes amb pacients ingressats per evitar que les persones que s’han negativitzat tornin a donar positiu”.

Tot plegat permetrà que a partir de la setmana vinent el personal torni als tres torns. Durant la pandèmia, els treballadors han passat a organitzar-se en dos torns diaris de 12 hores cadascun. A partir de dilluns tornaran al format d’abans del Covid-19: dos torns diürns de 7 hores cadascun i el torn nocturn de 10 hores.

De fet, aquest dilluns ja s’han començat a fer algunes intervencions quirúrgiques. Són operacions que permeten a la persona intervinguda tornar a casa el mateix dia de passar per quiròfan. Dilluns vinent està previst que es reprenguin algunes de les consultes externes a la planta 0 de l’hospital.

Pel que fa al personal, i tal com ha anat informat els últims dies l’Aquí Berguedà a partir de les dades proporcionades per l’hospital, gairebé tots els treballadors que van ser contagiats (60) ja han donat negatiu. “Encara queda algun positiu i no tots els negatius s’han pogut reincorporar”, ha recalcat la gerent en funcions. Algunes de les persones que es van agafar per reforçar la plantilla per afrontar el Covid-19 continuen treballant. La majoria són auxiliars i d’infermeria.

Tornen les urgències habituals

El nombre d’urgències diàries que atén l’hospital segueix per sota de les 60 de mitjana que rebien abans de la pandèmia. Tot i això, en els últims dies s’han tornat a rebre les patologies comunes que durant el brot s’havien silenciat. És el cas de patologies renals, dolors abdominals, fractures o ictus.

coronavirus COVID-19 Hospital Hospital de Berga Hospital Sant Bernabé

Estic amb tu

Comentaris