L’Ajuntament de Berga acaba el nou pati de l’Escola Sant Joan i anuncia obres importants a l’Escola Santa Eulàlia

Acabades, finalment, les obres de millora del pati de l’Escola de Sant Joan. L’actuació ha acabat endarrerint terminis a causa de la pandèmia del Covid-19, que va obligar a aturar aquesta i altres obres de Berga durant unes setmanes. L’actuació ha consistit en la reparació i pavimentació de la superfície del pati, així com d’altres elements que estaven malmesos a causa de l’ús i l’antiguitat de les instal·lacions, construïdes l’any 1971.

La millora del pati de Sant Joan s’emmarca en el projecte de millora dels equipaments dels centres educatius públics de Berga, que inclou l’Escola Bressol Flor de Neu, l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus, l’Escola Sant Joan, Escola La Valldan i Escola Santa Eulàlia. El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha explicat en roda de premsa que són el tret de sortida d’una sèrie de millores als espais educatius públics de Berga: “Volem que les escoles de titularitat pública siguin espais dignificats i així poder oferir a les famílies i la canalla els millors espais possibles per al seu aprenentatge”.

Un dels propers projectes que s’ha presentat avui serà a l’Escola de Santa Eulàlia, on es milloraran els tancaments i els lavabos.

presentacio-pati-sant-joan

Les directores de l’Escola Sant Joan i Santa Eulàlia, Mònica Corominas i Betlem Guillén, i els regidors d’Educació i Urbanisme, Eloi Escútia i Aleix Serra. MARC CANTURRI

Projecte de millora dels centres de primària

L’Ajuntament de Berga va sol·licitar a la Diputació de Barcelona la redacció de projectes tècnics per a la millora dels espais exteriors de les escoles Sant Joan i Santa Eulàlia durant l’anterior legislatura. Aquests projectes es van elaborar amb la participació dels equips directius i les associacions de mares i pares de les escoles per respondre a les necessitats de l’alumnat dels centres.

Els projectes es van dividir en fases per tal que la seva execució pogués realitzar-se de forma parcial, a causa de l’elevat import dels projectes en la seva totalitat. Al mateix temps, l’Ajuntament de Berga ha portat a terme diverses actuacions per a la millora dels espais interiors dels centres més antics, com per exemple la renovació de lavabos, tancaments, lluminàries o terres, entre d’altres.

Renovació del pati de l’Escola Sant Joan

Els treballs de millora del pati de l’Escola Sant Joan han estat realitzats per l’empresa Icart Obra Pública S.L i han tingut un cost de 120.395 euros, finançats amb fons propis i de la Diputació de Barcelona. Les obres van iniciar-se el 20 de gener i tenien una durada prevista de dos mesos, però van quedar aturades a causa de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la Covid-19 i es van reprendre a mitjans del mes d’abril.

El regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis de l’Ajuntament de Berga, Aleix Serra, ha explicat que la pandèmia va paralitzar totes les obres que s’estaven fent a la ciutat, incloses les de la Torre de la Petita i el Polígon Industrial de La Valldan. Tot i això, “els treballs es van reprendre quan el confinament total havia acabat i quan les empreses van poder justificar que disposaven dels equips de protecció pels treballadors”.

Serra també ha comentat la tipologia d’obres que s’estaven fent “permetien reprendre l’activitat i mantenir les condicions de seguretat per la poca aglomeració de treballadors i per l’absència total de persones transitant on es treballava.

Les obres a Sant Joan han consistit en la reparació i pavimentació de la superfície del pati, la renovació i ampliació del sorral, la substitució de la tanca perimetral, l’adequació de la conducció d’aigua a la font, la instal·lació de sistemes de drenatge per recollir l’aigua de la pluja i també s’ha habilitat una petita plataforma elevada que es podrà utilitzar com a escenari.

La directora de l’Escola Sant Joan, Mònica Corominas, s’ha mostrat satisfeta per la finalització d’unes obres que eren molt esperades. Corominas ha explicat que “les obres van començar al gener amb una gran expectació per part de l’alumnat i que l’escola havia iniciat un projecte interdisciplinari basat en les obres del pati amb tots els infants, des de P3 fins a 6è de primària”. “El projecte es va aturar per la pandèmia i hem seguit treballant des de casa, a partir de les fotos que hem anat rebent”. La directora del centre ha comentat que l’escola també està treballant en una iniciativa de patis coeducatius per distribuir els espais i que no només hi predomini l’ús esportiu.

pati-escola-sant-joan-1

Actuacions previstes a l’Escola Santa Eulàlia

El consistori berguedà preveu realitzar diverses actuacions a l’Escola Santa Eulàlia aquest estiu. En aquest cas es prioritzarà la substitució dels tancaments de finestres per reduir la despesa energètica del centre, la renovació de lavabos i també es construirà una escala d’accés per a què l’alumnat de Cicle Superior pugui sortir de l’edifici sense interferir en la sortida dels nens i nenes de cursos inferiors.

Aquestes actuacions tindran un cost aproximat de 100.000 euros. La directora de l’Escola Santa Eulàlia, Betlem Guillén, ha recordat la necessitat d’executar aquestes actuacions i ha afegit que “la priorització d’actuacions als espais interiors de l’escola responen a l’aspecte energètic i de confort de l’edifici, mentre que l’habilitació de l’escala permetrà facilitar l’accés i la mobilitat de l’alumnat dins del centre”.

Millores a la llar d’infants i a l’Escola La Valldan

També es preveuen diferents actuacions a l’Escola Bressol Flor de Neu entre les que s’inclouen la renovació dels espais on dormen els infants substituint els actuals mòduls de fusta per un parquet i realitzant la renovació d’armaris. A l’Escola La Valldan, les feines previstes són petites reparacions de manteniment.

X