“És evident que qui té l’alta s’ha de reincorporar”

Crisi econòmica a la residència Salarich Calderer de Bagà. Tal com ha avançat l’Aquí Berguedà, el Patronat de la residència ha enviat una circular als treballadors on exposa que cal “la reincorporació immediata” del personal que està de baixa i que pot tornar a la feina, i anuncia directament que haurà d’aplicar retallades a la plantilla. L’alcalde de Bagà, Joan Oña, que és vicepresident del Patronat, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la junta “vol evitar acomiadaments”, tot i que recalca que “amb una trentena de residents menys se’ns fa molt difícil”.

Per això, la residència ha encarregat un pla de viabilitat per fixar les directrius a seguir en els propers mesos. La primera fase d’aquest pla és que el personal propi es reincorpori i la residència deixi de pagar els sous a la quarantena de treballadors que ha hagut d’incorporar per combatre el virus. “És evident que qui té l’alta s’ha de reincorporar, però ho vam explicitar a la carta perquè necessitem que passi urgentment”, ha dit Oña.

“És lògic que, si tenim 30 residents menys, també tenim molts menys ingressos i necessitem menys treballadors per fer anar la residència”, ha afegit. Però ha recalcat que “estem buscant un sistema per no haver d’acomiadar gent, ja sigui amb reduccions de jornades o altres mètodes per salvar la plantilla”.

Està previst que aquest dijous hi hagi una reunió amb els representats de les diferents àrees de la residència per exposar-los la situació i prendre les primeres decisions. Oña ha matisat que “hem tingut problemes de comunicació perquè, en condicions normals, hauríem d’haver fet una assemblea amb tots els treballadors”. El virus, ha dit, els ho ha impedit i “hem hagut d’enviar una circular”.

Necessiten un augment de places públiques

La residència ja s’ha posat en contacte amb la Generalitat per sol·licitar un augment de les places públiques. “L’única manera de garantir la viabilitat de la residència és mantenir la vuitantena de places que teníem abans del virus. Si això no passa, no podrem aguantar els sis anys que diuen que tardarem a recuperar l’estabilitat”, ha explicat Oña.

Les places privades són costoses i impossibles de pagar per a moltes famílies. En canvi, per a les places públiques hi ha llistes d’espera a tot el país. “Moltes famílies no poden pagar les residències, si no els ajuden a fer-ho. I per això és indispensable que la Generalitat ens doni un cop de mà per poder-ho fer quan abans millor”, ha afegit l’alcalde.

10 anys pagant la hipoteca de l’ampliació de la residència

La residència Salarich Calderer ha tancat els últims cinc exercicis amb superàvit. En total, entre 2014 i 2018, s’han comptat uns beneficis acumulats de més de 300.000 euros. Però l’alcalde ha matisat que “pràcticament tot el benefici de cada any s’ha hagut d’invertir en el pagament del crèdit que es va demanar fa 10 anys per poder ampliar la residència i arribar a les vuitanta places que teníem omplertes”.

Aíxi, ha constat Oña, la residència va entrar a la pandèmia pràcticament sense estalvis i, els pocs que tenia, s’han destinat a pagar els sous de la plantilla extra que ha hagut d’incorporar. Ara, estan treballant en un pla de xoc inicial per revifar, però necessiten més de 300.000 euros que no tenen. Per això, ja s’han posat en contacte amb bancs per aconseguir crèdits que permetin afrontar les despeses que vindran.

X