Berga suspèn la festa d’Els Elois i descarta posposar-ne la celebració

L’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois han decidit suspendre l’edició d’enguany de la festa, a causa de la Covid-19. Els Elois queien enguany el cap de setmana del 25 i 26 de juliol, però la situació d’emergència sanitària i la impossibilitat de realitzar-la amb total normalitat han motivat la seva cancel·lació.

La decisió de l’Ajuntament ha estat consensuada amb els membres de la Junta Conservadora d’Els Elois i les persones i entitats que formen part de la comissió organitzadora de la festa, que es van reunir de forma telemàtica el 3 de juny. “Tot i que la situació de crisi sanitària està evolucionant favorablement i la fase de represa s’iniciarà a Catalunya aquesta mitjanit, es desconeixen quines seran les mesures adoptades per les autoritats sanitàries i governamentals respecte la celebració de festes populars quan finalitzi la vigència de l’estat d’alarma”, explica l’Ajuntament en un comunicat..

L’origen de la festa d’Els Elois

La festa està vinculada a la confraria o gremi d’Els Elois de Berga, creat durant el segle XIV, tot i que la primera referència coneguda data de l’any 1579 i està relacionada amb els estatuts que regien aquest gremi. La confraria d’Els Elois agrupava els oficis artesans relacionats amb el treball dels metalls i del transport, així com els del fang, que s’hi van afegir posteriorment. Als estatuts de 1773 se citen els següents oficis pertanyents al gremi: serraller, llauner, ferrer, argenter, armer, baster, traginer, terrissaire, claveter, manyà i calderer.

Una celebració que creix

La festa d’Els Elois ha evolucionat i crescut en els últims anys gràcies a la incorporació de noves activitats per fomentar la participació de tots els públics.  A les tradicionals passades, la benedicció dels animals, la missa, l’audició de sardanes, la boda típica de l’Alt Berguedà, el ballet de Déu, el lliurament de ferradures o el ball de tarda, també cal sumar-hi altres activitats incloses recentment com per exemple la mostra d’oficis artesans, els tallers infantils, el rapte de la núvia, la festa de comiat de solteres i solters o el sopar popular.

X