Salut

El Berguedà, preocupat per l’atenció primària: pocs metges, lluny dels pobles petits i a tocar d’un estiu al límit d’ocupació

El Berguedà, preocupat per l’atenció primària: pocs metges, lluny dels pobles petits i a tocar d’un estiu al límit d’ocupació
L'atenció primària s'ha centralitzat durant setmanes a l'ambulatori de Berga i recuperar la normalitat està costant més del previst. RICARD CODINA

Pocs metges, centralitzats lluny dels pobles petits i amb un estiu per endavant on la població es multiplicarà a causa del turisme i les segones residències. L’atenció primària al Berguedà s’ha hagut de reorganitzar durant la pandèmia i els alcaldes pateixen perquè el retorn a la normalitat s’està allargant més del previst.

Durant setmanes, bona part dels serveis d’atenció s’han centralitzat a l’ambulatori de Berga. Ara a l’Alt Berguedà el centre de referència és a Guardiola, mentre que els CAP de Gironella i Puig-reig recuperen progressivament la comandància del sud. El problema, però, és a la resta de municipis més petits.

En la darrera setmana, els alcaldes de Bagà, la Pobla de Lillet, Gósol, Vallcebre, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes i la Nou s’han unit per reclamar al Departament de Salut que reobri els dispensaris mèdics tancats fa tres mesos. Aquest dilluns s’hi han sumat els ajuntaments de Borredà, Castell de l’Areny, Sant Jaume de Frontanyà i Vilada.

Els motius en tots aquests municipis són bastant compartits. D’una banda, al·leguen que tenen molta gent gran i que, amb el confinament, han perdut els serveis de proximitat que tant necessiten; però també alerten que, durant l’estiu, la població en moltes zones de la comarca es multiplica –a causa del turisme i les segones residències-, i això fa que hi hagi moltes més persones a atendre que habitualment.

L’alcalde de la Pobla de Lillet, Enric Pla, recorda que “ha anat obrint tot, però l’atenció primària segueix centralitzada a Guardiola”. Pla assegura que “ni els mateixos professionals entenen perquè no poden tornar als seus llocs de treball habitual”. Pla és un dels alcaldes convocats a una reunió, aquest dimarts, amb la directora dels equips d’atenció primària al centre i el nord de la comarca, Conxita Medina.

Un altre dels municipis preocupats és Bagà. El regidor de Sanitat, Joan Manel González, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el principal reclam municipal és que es recuperin els serveis nocturns i de cap de setmana, que ara mateix se segueixen centralitzant a Berga perquè el CAP de Guardiola només atén de dilluns a divendres fins les 8 del vespre. El tancament del dispensari de Bagà ha arribat a deixar el poble sense farmàcies de guàrdia per moments: “No pot ser que, si necessitem un medicament, haguem de sortir de Bagà”.

A la vall del Pedraforca, abans de la pandèmia, Gósol, Saldes i Vallcebre compartien serveis. En funció del dia, el metge atenia a un poble o a un altre, però moure’s no suposava el problema que hi ha ara, que el centre de referència ha passat a ser a Guardiola. A més, l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, alerta que “cada estiu comptem que la població es pot multiplicar per 7 o per 8”.

“Arrosseguem el problema des d’abans de la pandèmia”

Al Baix Berguedà, la problemàtica és un punt diferent. Un exemple singular és Avià. El consultori fa cures i realitza el seguiment de malalts crònics des de fa setmanes, però encara no ha pogut recuperar la normalitat total.

De fet, la normalitat total fa mesos que ha desaparegut. Ho va fer molt abans de la pandèmia. Un dels dos metges va jubilar-se fa mesos i la seva plaça encara no s’ha pogut cobrir de manera indefinida. L’alcaldessa, Patrocini Canal, ha explicat a l’Aquí Berguedà que “des de l’Ajuntament fa mesos que supliquem i pressionem de totes les formes per tornar a tenir dos metges, però és una cosa que no depèn de nosaltres”.

Canal explica que, segons el Departament de Salut, “no hi ha metges i, els que hi ha, no volen venir a treballar al poble”. Això complica recuperar la plaça i, per això, el propi ajuntament ha fet tota mena de suggeriments al Departament per resoldre el problema. Un dels últims ha estat que es rebaixin els requisits del procés de selecció.

De moment, el més calent és a l’aigüera. Cada municipi té les seves particularitats i els alcaldes confien que la reunió d’aquest dimarts serveixi per tranquil·litzar la ciutadania i garantir que, en les properes setmanes, l’atenció primària tornarà, finalment, a la normalitat.

atenció primària Berguedà Departament de Salut

Estic amb tu

Comentaris