‘El silenci dels telers’ s’estrena aquesta setmana a Manresa i debutarà al Berguedà a la tardor

‘El silenci dels telers’ veu la llum. Ho fa quatre mesos més tard del previst, i l’estrena no serà al Local del Blat de Gironella sinó al Teatre Kursaal de Manresa, però l’obra serà una realitat i la gira per Catalunya -si la pandèmia ho permet- també, així com també la temporada de tardor al teatre El Maldà, de Barcelona.

Es tracta d’un espectacle sobre les colònies tèxtils que es fixa en el paper que hi tenia la dona. Ferran Utzet dirigeix a Maria Casellas i Andrea Portella en la interpretació del text que ha escrit Anna Maria Ricart, inspirat en el llibre d’Assumpta Montellà amb el mateix nom que l’obra. Durant la temporada 2020/21 farà parada a Barcelona al Teatre Maldà i passarà per Santa Maria d’Oló, Gironella, Berga, Girona i l’Ametlla de Merola.

La productora i impulsora del projecte, l’actriu berguedana Maria Casellas, parla de la voluntat de “donar veu als contrastos” per mostrar el dia a dia de la vida a la colònia i explicar aquesta realitat en la seva globalitat:  “M’havien explicat moltes històries sobre la fàbrica i les seves treballadores, i em sorprenia aquest univers tan particular que van ser les colònies industrials. Històries d’un món ordenat, jerarquitzat i obedient que contrastava amb el paisatge natural, salvatge, i alhora feréstec, propi del territori”.

La peça és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, interpretades per la Maria Casellas i l’Andrea Portella, i transcorre al llarg de 100 anys de la història del país. Amb elles, ‘El silenci dels telers’ reviurà el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies, i s’ocuparà de les petites històries de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques.

La proposta rep el suport de l’Ajuntament de Gironella i el patrocini de l’empresa Liven S.A.

Activitats paral·leles

L’espectacle ha volgut anar més enllà dels escenaris i anirà acompanyat també d’una selecció de fotografies del procés de creació de l’obra i de les entrevistes realitzades a diferents testimonis. Les fotografies han estat realitzades per Clàudia Portús seguint la producció de l’espectacle i es podran veure als teatres o a les localitats dies abans de la funció.

També es portarà a terme una xerrada a la Biblioteca de Berga durant la setmana prèvia a la funció amb el Club de Lectura. Es treballarà l’obra d’Assumpta Montellà per parlar de la vida a les colònies tèxtils pròximes a aquesta localitat.

Les dates

26 de juliol – Manresa. Sala Gran Kursaal. ESTRENA
27 de setembre – Santa Maria d’Oló. Sala Polivalent
Tardor 2020 – Barcelona. Teatre El Maldà
14 i 15 de novembre – Gironella. Local del Blat
29 de novembre – Berga. Teatre Municipal
13 i 14 de març – Girona. La Planeta
20 de març – L’Ametlla de Merola. Teatre Esplai