L’Ajuntament de Cercs encarrega un estudi tècnic a la UPC per conèixer la viabilitat de la incineradora

L’Ajuntament de Cercs es gastarà 30.000 euros de l’erari públic en un estudi tècnic, que elaborarà la UPC, sobre el polèmic projecte de la incineradora. El treball, els resultats del qual es tindran en mig any, seran determinants pel consistori. L’estudi de la UPC avaluarà la viabilitat tècnica de la incineradora, en detectarà els riscos i també els principals aspectes a millorar. De la seva banda, la plataforma que hi està en contra es queixa que l’estudi no inclou el que, per a ells, és més important: l’impacte ambiental i de salut. A més, qüestiona l’encàrrec perquè considera que es tracta d’un estudi interessat. El projecte de la incineradora té l’oposició de gran part de la comarca.

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, considera que l’Ajuntament no es pot permetre no estudiar el projecte de la incineradora, que preveu instal•lar-se a l’antiga central tèrmica de Cercs i vol generar electricitat a partir de residus.

La iniciativa, segons l’alcalde, preveu una inversió de 300 milions d’euros i la creació d’un centenar de llocs de treball en una comarca, diu Calderer, que “està a punt d’entrar a la UVI”. “Per molt que ens vulguin fer veure que aquí tothom ha de viure del turisme i l’agricultura, la realitat és que hi ha molt poca gent que hi visqui i al pas que anem, els pobles petits anirem desapareixent. O revertim això o tenim un problema molt greu“, assegura.

Els resultats de l’estudi, elaborat per la UPC i pagat per l’Ajuntament de Cercs, es tindran d’aquí a sis mesos. El treball servirà per avaluar la viabilitat tècnica del projecte i, si cal, proposarà millores. Segons l’Ajuntament, els resultats de l’estudi seran determinants per decidir si dona suport al projecte o no.

De la seva banda, la plataforma anti-incineradora considera que l’estudi és insuficient perquè no inclou cap estudi d’impacte ambiental ni tampoc sobre l’impacte que pot tenir per a la salut. També el considera interessat perquè s’ha fet per encàrrec de l’Ajuntament i pagat de la seva butxaca.

plataforma-incineradora-aj-cercs

Algunes persones s’han concentrat davant l’Ajuntament mentre se signava el conveni. ACN

Concentració de la plataforma

La plataforma ha convocat una concentració per aquesta tarda davant l’Ajuntament coincidint amb el debat de dues mocions en contra del projecte. L’objectiu és pressionar l’Ajuntament perquè es posicioni en contra de la incineradora i garanteixi una consulta vinculant. L’alcalde però, que té majoria absoluta al ple, ja ha avançat que no hi votarà a favor.