La CUP va demanar inspeccions a la casa esfondrada quan era a l’oposició

La CUP va demanar inspeccions a la casa del barri vell que dissabte va perdre part de la façana a causa d’un esfondrament. Ho va fer l’exregidor Oriol Camps el maig del 2012 (aleshores a l’oposició), a través d’unes instàncies on reclamava al govern de CiU que inspeccionés una trentena de pisos buits en mal estat, al casc antic de Berga.

L’Aquí Berguedà ha recuperat el document, que desgrana amb detall els problemes de tots els immobles i també es fixa en la casa del carrer del Carme, número 8. És la que es va esfondrar parcialment dissabte, malgrat que els Bombers, per error, apuntaven que l’esfondrament era al número 9. Després de recuperar el document, l’Aquí Berguedà s’ha posat en contacte amb els veïns, que han confirmat que l’estudi és el resultat de nombroses visites del regidor Camps i els veïns de la zona.

En l’anàlisi de la casa esfondrada, la CUP advertia de diversos elements en mal estat: “elements solts al balcó del segon pis”, “indicis d’humitat als sostres del segon pis”, “arrebossat del coronament de façana en mal estat” o “fissura vertical a la façana”. També hi adjuntava fotos fetes des de l’exterior del pis [al final de la notícia] i exigia als serveis tècnics de l’Ajuntament que inspeccionessin a fons l’edifici.

 

Camps va presentar les instàncies i va plantejar el problema al ple municipal. En aquella sessió, el regidor de la CUP retreia que havien passat 15 anys i 4 alcaldes sense fer res per evitar la degradació dels habitatges. I és que el problema remunta a principis de segle i té a veure amb l’especulació urbanística. Les cases, ja en mal estat, van ser comprades per diverses empreses per arranjar-les superficialment i reconvertir-les en habitatges per vendre-les a preus molt més alts. Al cap d’uns anys, les empreses van fer fallida i els habitatges van anar a parar en mans de bancs. I així s’ha arribat a l’estat de degradació i abandonament actual.

El 2012, Camps admetia que “no és fàcil ni podem assegurar que sigui ràpid”, però assegurava que “és un tema que s’ha de posar en vies de solució”. En aquest sentit, l’aleshores regidor a l’oposició demanava a Juli Gendrau que encarés el problema: “No li demano que sigui l’alcalde que ho solucioni, però almenys que ho encarrili”. Gendrau no hi va fer res, però la CUP -que governa des del 2015-, tampoc.

façana-carrer-carme-2 façana-carrer-carme-1 façana-carrer-carme

X