Tanca definitivament el Forn de l’Hospital, a la plaça Doctor Saló de Berga

Nou forn que abaixa la persiana al barri vell de Berga. És el Forn de l’Hospital, a la plaça Doctor Saló. L’establiment va tancar quan va esclatar la pandèmia i la Panificadora de Berga (Pabevsa) ha decidit prescindir-ne. La decisió és irrevocable i, de fet, l’espai deixarà de ser de Pabevsa en les properes setmanes, segons han confirmat fonts de l’empresa a l’Aquí Berguedà.

Les mateixes fonts expliquen que el tancament no va lligat a cap acomiadament. La persona que portava el Forn de l’Hospital seguirà treballant per la Panificadora, però en una altra botiga. El motiu és la massificació de forns a la ciutat, sumada a la crisi generada per la pandèmia. A Berga, la panificadora hi té 10 forns, i a banda hi ha una desena d’empreses més que fan pa i el venen a la ciutat. Tot això, en un escenari on cada vegada més clients opten per comprar el pa al supermercat o en petits comerços.

El Forn de l’Hospital era, de llarg, el menys rendible per Pabevsa a Berga, segons la gerència. La Panificadora defensa que, malgrat la pandèmia, ha pogut mantenir gairebé tots els llocs de treball (una cinquantena a tota la comarca). Des de l’empresa expliquen que no s’han renovat alguns contractes temporals, però asseguren que tot el personal fixe ha mantingut el seu lloc i, de fet, a aquestes alçades l’empresa ja torna a generar nous llocs de feina.

Menys botigues, però de més qualitat

El cas és que, en vista de la massificació de forns a la ciutat, la nova direcció impulsa un canvi de rumb: prefereix reforçar les botigues que funcionen que mantenir-les totes obertes. Defensa que el nombre de forns per habitant a Berga és molt superior al d’altres ciutats, com ara Vic. A la capital del Berguedà, la Panificadora hi té 10 establiments, mentre que la Panificadora de Vic -de la mateixa propietat que Pabevsa- en té 12, tot i que la capital osonenca té més del doble d’habitants que Berga.

El tancament del Forn de l’Hospital va ressonar a les xarxes a mitjans d’agost. L’adeu de l’establiment, sumat al tancament del Santa Anna fa dos anys, deixa una part del barri vell sense els dos forns que tenia més a prop. Encara hi queda la Lionesa, de Pabevsa, al capdavall del carrer Major, i Can Curtichs, a les voltes de la plaça Viladomat. Però el veïnat lamenta que el tancament allunya els forns de la gent gran que viu al barri, i això els pot suposar un problema.

Fonts de l’empresa asseguren que són “els primers interessats en mantenir tots els forns oberts i, a poder ser, obrir-ne de nous”. Però perquè això passi, cal que hi hagi una demanda suficient per mantenir-los, i al Forn de l’Hospital això feia temps que no passava.

X