Estiu de rècord de l’agroturisme al Berguedà: 60% d’ocupació al juliol i 85%, a l’agost

Casa rural al Berguedà. ACN / ARXIU

Les cases rurals són un dels pocs punts positius del desconfinament. Han atret més turisme que mai perquè els catalans han preferit moure’s pel país en lloc de desplaçar-se a l’estranger a passar les vacances. Això també ha tingut un contrapunt: l’agroturisme ha hagut d’afrontar moltes cancel·lacions d’última hora per part d’estrangers que, veient les restriccions internacionals, s’han desdit i han decidit suspendre les seves vacances a Catalunya. El turisme intern no ha estat suficient per acabar de cobrir aquestes anul·lacions sobre la botzina.

Tot i això, al Berguedà, les xifres de l’agroturisme són de traca. El juliol es va tancar amb més d’un 60% dels allotjaments ocupats, un 20% més que un any enrere. I l’agost s’ha enfilat fins el 85%, respecte el 70% del 2019. Ho ha confirmat a l’Aquí Berguedà el president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, que apunta que “molta gent ve ara perquè després no sap què passarà” i vol aprofitar abans d’un possible confinament o augment de les restriccions.

Inici de setembre complicat

De fet, aquest inici de setembre ja deixa entreveure com impacten les restriccions al sector de l’agroturisme. La prohibició de reunions de més de 10 persones fins la tornada a l’escola ha colpejat amb duresa les cases rurals que es lloguen de manera íntegra i que estan pensades per grups grans. “Aquests quinze dies estan sent durs per aquestes cases, però ens han assegurat que només seran aquests quinze dies, i hi hem de creure. Si no, l’impacte pot ser molt gran”, ha dit Baños.

Satisfacció als càmpings

En el cas dels càmpings també hi ha satisfacció. Joan Montanyà, president de l’Associació de Càmpings del Berguedà, subratlla com enguany “el client busca més que mai els espais oberts, gaudir de la natura i no haver de patir”. L’ocupació als 12 càmpings que formen part del col·lectiu ha rondat el 80%. La intenció de pràcticament tots, diu Montanyà, era no superar aquest aforament. “Podríem, però volem que el client se senti segur”, assenyala. També al Berga Resort, a la capital del Berguedà, se situen a aquestes alçades de l’estiu al 80%. La seva responsable, Marta Barniol, explica que, malgrat els canvis d’última hora que venen des de l’estranger, enguany s’està reservant molt d’un dia per l’altre, i això ha ajudat a salvar els mobles.

Un lloc on confinar-se

Durant la desescalada, els càmpings del Berguedà ja es van erigir com el lloc on moltes famílies van decidir aïllar-se. El Berga Resort va ser un dels primers de la Catalunya Central que va recuperar l’activitat amb l’entrada del territori a la fase 1 de la desescalada. En pocs dies, una trentena de famílies s’hi van confinar perquè, malgrat tenir moltes limitacions per sortir, els permetia viure les restriccions en plena natura. “És com estar en un altre planeta”, deia Estrella Sequera, veïna de Palau-solità i Plegamans. Altres reconeixien sentir-se “afortunats” i insistien que ser al càmping “no té punt de comparació” amb passar un confinament en un pis.

X