L’Ajuntament de La Pobla de Lillet estudia convertir el Xalet del Catllaràs en un refugi turístic

El Xalet del Catllaràs de la Pobla de Lillet, atribuït fins ara a Antoni Gaudí, ha recuperat la seva imatge original de principis del segle XX. Els treballs de remodelació estan pràcticament enllestits i l’Ajuntament, propietari de l’equipament, estudia quin ús donar-li. De moment, ha explicat a l’ACN l’alcalde, Enric Pla, s’està plantejant la possibilitat de convertir-lo en un refugi “però no com els de muntanya, sinó més pensat pel turisme esportiu i cultural”, amb l’objectiu que sigui un lloc “on gaudir de la natura”. En plena disputa amb la Càtedra Gaudí sobre si l’arquitecte és o no l’autor del Xalet, el consistori vol potenciar les dues joies que hauria deixat al municipi: el Xalet del Catllaràs i els Jardins Artigas.

El Xalet del Catllaràs se situa en plena serra, a més de 1.300 metres d’altitud. Eusebi Güell dirigia la Companyia General d’Asfalts i Portland, Asland, entre Castellar de n’Hug i la Pobla de Lillet. Per allotjar els treballadors va demanar a Gaudí que dissenyés, a principis del segle XX, un xalet-refugi. L’any 1932 Asland va cedir l’equipament a l’Ajuntament, que hi van fer diverses reformes. La darrera, als anys 70, va suposar una transformació dràstica de l’edifici, que va perdre l’escala de cargol i va quedar cobert de pissarra negra.

A principis del segle XXI s’hi van fer diverses intervencions, però no va ser fins al 2018 que es va iniciar una remodelació integral –sufragada a través dels fons FEDER, Diputació de Barcelona i Generalitat- per recuperar el rostre original de l’equipament. Tot i l’endarreriment per la Covid-19, els treballs ja estan pràcticament enllestits i el Xalet ja torna a mostrar l’escala de cargol i un nou revestiment similar al que tenia als seus orígens.

Ara, explica l’alcalde, Enric Pla, han començat a rebre trucades d’entitats i empreses interessades en gestionar l’equipament. Des del consistori, expliquen, busquen que el nou ús estigui vinculat al turisme esportiu i cultural. Una de les propostes que té més pes, avança, és que recuperi la seva funció d’allotjament. “Seria com un refugi, però no el típic de muntanya, sinó amb habitacions més àmplies i una bona cuina, pensat no com un lloc de pas sinó per persones que vulguin venir a gaudir de l’espai”.

xalet-catllaras-2020-1

La Càtedra posa en dubte l’autoria

El final dels treballs al Xalet del Catllaràs arriben en un moment en què, segons ha explicat el mateix batlle, la Càtedra de Gaudí ha posat en dubte que l’arquitecte reusenc en sigui l’autor, un fet que el mateix consistori “no entén” i reitera que l’autoria “està clara”. “Els estudis demostren les similituds amb altres edificis de Gaudí i l’anterior Càtedra la donava per bona”, assegura Pla, tot afegint que existeixen “documents gràfics que demostren que va ser aquí i és el que oralment sempre s’ha transmès”.

Dues obres de Gaudí

El Xalet del Catllaràs no és l’única herència que tenen de Gaudí a la Pobla de Lillet. Coincidint amb el moment en què va visitar a Güell per seguir les obres de l’equipament, l’arquitecte es va allotjar a casa d’uns coneguts del mecenes: la família Artigas, propietaris d’una fàbrica tèxtil. Gaudí, com a agraïment per haver-lo acollit, explica el regidor de Turisme, Xavier Serra, els hi va dibuixar uns plànols perquè poguessin convertir un petit bosc que tenien davant de casa en un jardí.

En la dècada de 1950, la família Artigas es va traslladar a Barcelona i el jardí va quedar abandonat. L’any 1971 es va publicar un article que en confirmava l’autoria de Gaudí i els jardins es van restaurar. Actualment pertanyen als descendents de la família, però l’Ajuntament s’encarrega de la seva gestió.

Els jardins d’Artigas, on ara es fan visites, s’han convertit en l’indret turístic més visitat del Berguedà. Cada any els visiten unes 36.000 persones, però aquest agost, en plena pandèmia i malgrat que preventivament s’han suspès els recorreguts guiats, la xifra va a l’alça amb 11.000 visitants, 2.000 més que l’agost de 2019.

xalet-catllaras-2020-2

Potenciar Gaudí

Conscients que l’herència que va deixar Gaudí a La Pobla de Lillet és “poc coneguda”, l’Ajuntament ha començat a treballar per convertir el llegat de Gaudí en un atractiu turístic. “Som l’únic poble de fora de Barcelona que té dos tresors de Gaudí”, recalca el regidor de turisme. En aquesta línia l’Ajuntament acaba de llençar al mercat una ‘app’ amb un joc de pistes tipus ‘escape room’ ambientat en el pas de Gaudí per La Pobla de Lillet i que permet als visitants descobrir el municipi.