Comença el curs escolar al Berguedà, amb gairebé els mateixos mestres però reorganitzats per fer grups més estables

Infants entrant a l'escola. JORDI MARSAL / ACN

Els mateixos professors, però reorganitzats per poder tenir grups més reduïts i estables. És una de les principals novetats del curs que ha començat aquest dilluns al matí a l’Institut Guillem de Berguedà, el centre més gran del Berguedà. Els alumnes han entrat a classe des del pati, i de manera esglaonada per minimitzar el contacte entre grups; es fan dues hores del pati per a l’ESO: una, per primer i tercer; i una altra, per segon i quart; i els quatre cursos d’ESO han passat a tenir quatre grups en comptes de tres. I això són només alguns aspectes d’una de les realitats que s’han viscut aquest matí a totes les escoles i instituts.

El director de l’institut, Ferran Camprubí, ha explicat a l’Aquí Berguedà que s’han augmentat les mesures de neteja a tot el centre. Les aules es netegen cada vegada que l’alumne hi entra i s’ha contractat servei de neteja durant el matí, ja que en un curs habitual aprofiten per treballar només de tardes, quan no hi ha classes.

Però la mesura més destacada ha estat la creació d’un quart grup a cada curs d’ESO. Ho ha decidit el centre per afavorir que hi hagi grups estables i que les ràtios siguin més baixes. Ara bé, tot i el quart grup, el nombre de professors que ha posat el Departament d’Educació és el mateix que l’any passat i, per això, l’institut ha hagut de sacrificar grups de reforç, optatives i algun desdoblament. “Tenim els mateixos recursos, però ens hem reorganitzat diferent per adaptar-nos a la situació. I el primer dia ha anat bé”, assegura el director.

188 professors més a la Catalunya central

El Departament d’Ensenyament ha posat 188 professors més que l’any passat a la Catalunya central. A la pràctica, però, molts centres han acabat reorganitzant els seus equips docents com millor els ha anat millor, per poder fer classe amb la màxima seguretat possible i minimitzant el risc de contagi.

Segons dades del propi Departament, aquest curs hi ha 30 alumnes menys que l’any passat en el total de les escoles del Berguedà. S’ha passat dels 165 grups de fa un any als 162 d’aquest curs. A l’ESO hi ha 60 alumnes més i un nou grup (57, en total). I al Batxillerat, també s’ha guanyat un grup -el 18è-, malgrat que el nombre d’alumnes matriculats ha caigut de 431 a 401.

Tot això, tenint en compte la planificació del Departament. Una altra cosa és que centres com l’IES Guillem de Berguedà hagin decidit a nivell intern reorganitzar el personal docent que el Departament els proporciona per aconseguir més grups i que aquests siguin més estables.

X