Unes 200 persones es concentren davant els jutjats de Berga contra la inhabilitació de Quim Torra

Fa gairebé quatre anys, Berga va ser a tots els diaris del món. Els Mossos van detenir l’alcaldessa, Montse Venturós, per portar-la als jutjats i retenir-l’hi durant tot un matí. Només era un episodi d’una història que va acabar amb la seva inhabilitació. Avui, davant aquells jutjats -a la zona que durant tot el matí del 4 de novembre del 2016 es va omplir sense parar per donar suport a l’alcaldessa- hi ha tornat a haver una protesta i per una altra inhabilitació: la del President de la Generalitat, Quim Torra.

Unes 200 persones han respost a la crida de les entitats sobiranistes i s’han sumat a la concentració amb cartells que carregaven contra l’actitud de l’Estat. Totes les entitats i partits independentistes han tingut el seu moment per posar-se davant el micròfon i fer valer les seves paraules, i totes les intervencions han tingut un denominador comú: el clam per separar-se de l’Estat. Mitja hora abans, a la plaça de Sant Pere, l’alcaldessa Venturós ha estat l’encarregada de llegir el manifest de l’AMI durant l’acte diari del Cant dels Ocells davant l’Ajuntament.

Als jutjats, l’ANC ha etzibat que “l’autonomisme ha tocat fons” i ha lamentat que “per l’Estat tot s’hi val per actuar contra els catalans”. El Consell de la República de Berga ha assegurat que “el poble ha après la unilateralitat” i creu que “estem a punt”, però ha demanat als partits polítics claredat i determinació: “No val pidolar clemència ni lamentar-se”. Òmnium Cultural ha retret al govern de Pedro Sànchez que sigui “una continuació de l’estructura del PP” i li ha enviat un missatge: “No podreu inhabilitar el poble”.

La CUP ha defugit de fer retrets, però ha afirmat que “si volem recuperar el pols, és important recuperar objectius conjunts i fer autocrítica” perquè -diuen- “aquests últims tres anys hi ha hagut un procés d’anestesiament”. També han parlat els Demòcrates, que han fet una crida a “creure’ns el referèndum” i a buscar la independència: “Ens hi hem de posar seriosament”. Esquerra Republicana ha recalcat que no acceptarà “un president imposat per la ‘injustícia’ espanyola” i s’ha compromès a treballar per combatre-ho políticament. I des de Junts per Berga, s’ha demanat als dirigents catalans que s’emmirallin amb la gent de comarques: “Aquí ho tenim clar: volem la independència i la volem ja. Però són les forces polítiques les que han de portar l’acord”.

Feia mesos que Berga no vivia una concentració com aquesta. Encara és lluny de les que es van produir en els moments més calents de la lluita entre Catalunya i Espanya, però l’escalfor d’aquells mesos cada vegada és més a prop. Això sí, la mobilització no ha tingut el caliu d’altres ocasions perquè els manifestants han intentat mantenir les distàncies mentre escoltaven els parlaments. La política bull, però el virus encara més.