L’Ajuntament de Berga arrossega aquest 2020 un milió d’euros que va gastar de més l’any passat per una mala previsió dels ingressos

L’Ajuntament de Berga ha hagut de modificar el pressupost d’aquest any per liquidar els 1,2 milions d’euros que es va gastar de més l’any passat. La CUP va prorrogar el pressupost del 2018 al 2019 i preveia una sèrie d’ingressos que finalment no van arribar. Això va fer que, al final de l’exercici, el govern ja havia gastat un milió d’euros més del que podia, tenint en compte els ingressos que va acabar tenint. És a dir, les despeses pressupostades van quedar intactes, però no van arribar els ingressos esperats.

El govern ha seguit liquidant el deute, perquè no té més remei: la llei l’obliga a prioritzar la liquidació del deute amb bancs abans que el pagament a proveïdors, que han estat els que finalment han pagat les conseqüències dels desajustaments de l’any 2019. El govern té previst pagar aquesta primera setmana d’octubre uns 700.000 euros que encara deu a proveïdors de factures de l’any passat, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Hisenda, Marià Miró.

L’oposició considera que en aquesta primera part del mandat actual s’ha perdut “el control rigorós” que reconeixen que sí que hi va haver en els exercicis de la legislatura passada. El regidor de Junts per Berga Ferran Aymerich assegura que aquest milió gastat de més afectarà en l’exercici actual (2020) i en el de l’any vinent (2021). En canvi, el regidor d’Hisenda defensa que l’entrebanc quedarà resolt aquest 2020, gràcies a “haver ajustat el pressupost d’aquest any molt millor a la realitat”.

Junts per Berga, però, insisteix que, amb el control que la legislatura passada va impulsar l’aleshores regidor, Francesc Ribera, l’actual govern de la CUP hauria pogut ajustar les despeses als ingressos a mesura que anés avançant l’any. “Tot allò que deien que s’estava fent bé, el 2019 s’ha deixat de fer. I hem tornat als vicis que deien que mai farien”, ha dit Ferran Aymerich.

Per la seva banda, l’actual regidor d’Hisenda, Marià Miró, defensa que s’ha fet “un treball extraordinari” des dels serveis tècnics de l’àrea que encapçala, i ha assegurat que els desajustaments de l’any 2019 “no es tornaran a repetir mai més”. Miró confia que, en els propers mesos, la situació amb els proveïdors torni als períodes que s’havien aconseguit a finals de la legislatura passada.

Calen més ingressos

Govern i oposició coincideixen en un aspecte: falten ingressos i les properes setmanes seran claus per definir com s’aconsegueixen. “Tenim un problema estructural que hem de tractar a les ordenances fiscals”, ha avançat el regidor Miró. El 22 d’octubre s’ha pactat un ple extraordinari per parlar exclusivament sobre les ordenances fiscals i els canvis que caldrà implementar de cara al proper exercici.

X