Dos anys i quatre mesos més d’espai per a residus a l’abocador del Berguedà

L’abocador comarcal de Font Ollera entra en la seva onzena fase d’explotació després de la darrera ampliació. El Consell Comarcal del Berguedà estima que, amb les obres realitzades, l’abocador allarga la seva vida útil dos anys i quatre mesos. L’última ampliació ha costat 403.957,07 euros.

El president del Consell, Josep Lara, ha explicat en roda de premsa que l’abocador és “una estructura fonamental per a la comarca” i “una instal·lació singular i necessària”. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha detallat que l’abocador passa a tenir un volum de 20.678m3 més, que permeten allargar la seva vida uns 28 mesos aproximadament, tenint en compte la quantitat de tones que hi entren actualment (gairebé un 60% menys des de l’arribada del porta a porta).

El 2017 entraven una mitjana de més d’un milió de quilos cada mes, mentre que el 2019, el volum de residus sòlids urbans (RSU) s’ha reduït gairebé un 60% i la mitjana mensual ha estat de 453.210kg. El 2019, el Berguedà s’ha col·locat al capdavant de les comarques de Catalunya amb l’índex més alt de recollida selectiva. Amb la implantació del sistema porta a porta, el Berguedà ha passat del 32% de recollida selectiva del 2017 al 69%. I això que, a hores d’ara, més de la meitat dels pobles –els més petits- encara funcionen amb el sistema de recollida convencional a l’espera que arribi el promès nou sistema.

Final d’obres amb retard

El ple ordinari del Consell Comarcal del Berguedà del 6 de novembre de l’any passat va aprovar el concurs públic per encarregar la realització de les obres de l’onzena ampliació de l’abocador. La data límit de presentació d’ofertes era el 9 de març de 2020 i les obres es van iniciar el 7 de juliol. El termini inicial era de 2 mesos i mig però, després d’una prescripció tècnica de l’Agència de Residus de Catalunya un cop ja s’havia adjudicat el projecte i de diversos episodis de pluja, el final de les obres s’ha demorat fins aquesta setmana.

X