El sector econòmic reclama una campanya per reactivar el consum de proximitat i més control de les botellades a Berga

El sector econòmic necessita ajuda. És una realitat evident, però a Berga aquesta setmana s’ha traduït en peticions concretes cap a l’Ajuntament. El govern es va reunir amb representants de Bergacomercial, l’Associació d’Empresaris (ACEB) i el gremi d’Hostaleria i Turisme. El sector va aprofitar la trobada per reclamar una campanya per reactivar el consum local i de proximitat i una campanya per explicar i sensibilitzar sobre l’impacte de la pandèmia en sectors com el sociosanitari, el comerç, l’hostaleria i la restauració.

Els representants del sector econòmic insisteixen en la necessitat de vetllar perquè les compres dels berguedans siguin en comerços d’aquí, de proximitat. Asseguren que “molts establiments arrosseguen deutes des de la declaració de l’estat d’alarma” i, a banda, “han de fer front als lloguers i pagaments d’impostos trimestrals”. Les entitats entenen que la capacitat econòmica dels ajuntaments és “limitada i insuficient” per proporcionar ajudes a l’alçada del que necessiten, però demanen que no posin més problemes al sac.

En aquest aspecte, l’Ajuntament coincideix amb els representants del teixit econòmic en la solució: cal una injecció econòmica a les famílies perquè puguin realitzar despeses als establiments, més que ajudes directes als propietaris. Per aconseguir-ho, en aquests moments hi ha una línia d’ajuts comarcals pendent de concretar-se. El Consell va fer una crida a tots els ajuntaments a aportar diners en una línia d’ajuts per arribar a tota la comarca. Des de l’aprovació del pla de xoc, l’Ajuntament ha aparcat 50.000 euros per destinar a aquesta campanya comarcal, però de moment no s’ha vist traduïda en cap aportació concreta, fet que preocupa al govern municipal però també al teixit econòmic.

Sobre la campanya per explicar els danys que està provocant la pandèmia en àmbits com el sociosanitari, el comerç, l’hostaleria o la restauració, l’Ajuntament s’ha compromès a estudiar “quin tipus d’accions i mitjans cal articular per poder desenvolupar la iniciativa”.

Mà dura contra les botellades

Les entitats del sector econòmic també van demanar a l’Ajuntament que incrementi el control sobre accions com les botellades, les reunions multitudinàries o la venda d’alcohol per part dels establiments en horari nocturn. El sector opina que “aquestes situacions suposen un greuge, tenint en compte l’esforç realitzat pel sector comercial i el gremi d’hostaleria per adaptar-se a la normativa vigent”.

L’Ajuntament va recollir el malestar del sector econòmic i va assegurar que “cal tractar i treballar per intentar apaivagar el més aviat possible. Això sí, el govern defensa que el primordial és “la responsabilitat individual i col·lectiva per afrontar una situació que no resulta senzilla per a ningú”.

Un moment delicat per a la restauració

El sector econòmic va reiterar la seva voluntat d’adaptar-se a les noves circumstàncies, amb especial atenció a la restauració, que des de fa dies s’ha bolcat de ple en el menjar per emportar i les entregues a domicili. Les entitats del sector van demanar a l’Ajuntament que estudiï alternatives que permetin dotar d’estructura i logística a aquells establiments d’hostaleria i restauració que no tinguin la capacitat d’adaptar el seu negoci a la regulació vigent.

L’Ajuntament es va comprometre a actualitzar diàriament el llistat d’establiments d’hostaleria i restauració que ofereixen el servei de recollida i repartiment a domicili. També es va adoptar el compromís de crear un llistat que inclogui centres d’estètica i massatges, que, malgrat no poder exercir la seva activitat, sí que poden obrir al públic l’espai de venda de productes.

Tant l’Ajuntament de Berga com les entitats del sector econòmic s’han emplaçat a reunir-se novament per avaluar les mesures que pugui aprovar el govern català en els propers dies. La propera trobada també servirà per concretar noves propostes i analitzar com ho estan entomant els sectors afectats.

X