L’Ajuntament de Berga liquidarà el deute amb proveïdors del 2019 aquest octubre

Els proveïdors de l’Ajuntament de Berga que encara han de cobrar factures de l’any 2019 ho faran en els propers dies. En total, el consistori deu uns 650.000 euros en factures del 2019, però té els diners per liquidar-los i, de fet, té la intenció de fer-ho de manera imminent. No ho ha pogut fer fins ara perquè, abans, havia de tancar la liquidació de l’exercici del 2019. I això no va passar fins la setmana passada.

Per què? El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha justificat l’endarreriment del tancament amb dos motius. Un –endèmic- és que el tancament ha d’incloure els números de l’hospital, que funciona amb un sistema de comptabilitat privada i que implica “haver de reconvertir la comptabilitat al sistema públic de l’Ajuntament” i allargar terminis. El segon motiu –nou d’aquest any- és que per primera vegada el pressupost ha estat supervisat per la Diputació de Barcelona i això –segons el regidor- ha comportat haver de consensuar i corregir una sèrie de paràmetres per fer endreça i ordenar els números dels últims 22 anys.

Menys ingressos dels prevists el 2019

A principis del 2019, l’Ajuntament esperava una xifra d’ingressos que no va ni ensumar. Són números que estaven pressupostats, però que mai van acabar arribant a les arques municipals, i això va fer que el govern hagués de retallar en inversions durant tot l’any, segons ha confirmat en roda de premsa el propi regidor d’Hisenda.

Per entendre aquest 2019 caòtic, cal anar fins a finals del 2018. L’Ajuntament va aprovar el pressupost d’aquell any quan quedaven poques setmanes per encetar l’any següent. A més, en vista que el 2019 era a tocar i que tot just s’aprovava el pressupost de l’any vigent, l’Ajuntament va prorrogar els comptes del 2018 un any més. I això va acabar portant un pressupost poc ajustat a la realitat.

L’actual regidor d’Hisenda ha recalcat que, a mesura que van anar detectant que els ingressos pressupostats no arribaven, van anar ajustant els comptes. Com? Renunciant a un 45% de les inversions pressupostades. L’Ajuntament va executar un 55% de les inversions pressupostades l’any 2019, que, amb tut, era un 4% més que l’exercici anterior. Segons el regidor Miró, aquestes inversions promeses que no es va executar són el que va permetre, en gran mesura, equilibrar la balança davant la manca d’ingressos.

La mesura va esmorteir el cop però no el va aturar del tot i qui en va patir les conseqüències van ser els proveïdors: el 31 de desembre l’Ajuntament devia a proveïdors 1,2 milions d’euros. D’aquests, prop de mig milió s’ha pagat durant la primera meitat de l’any i uns 650.000 euros són els que es liquidaran aquest octubre.

Aquests 1,2 milions de deute amb proveïdors han fet que el resultat pressupostari del 2019 hagi estat negatiu. És a dir, s’han gastat més diners que els que s’han ingressat. En concret, uns 650.000 euros. Això no vol dir que siguin diners que l’Ajuntament no tingui, sinó que no s’han pogut liquidar abans de tancar l’exercici i, de fet, ja encaixa amb el que aquest octubre es pagarà a proveïdors.

Lliçó apresa: pressupost 2020 ajustadíssim

El pressupost municipal aprovat per a l’any 2020 va ser molt més ajustat que el del 2019. En concret, es va reduir en 5 milions d’euros respecte l’any anterior. A banda, durant el 2019 es van implementar circuits de control intern per millorar la gestió de les despeses que aquest 2020 s’han mantingut.

El govern ha donat continuïtat a l’aplicació que controla la despesa: gràcies a la plataforma, cada àrea pot realitzar les seves partides pressupostàries i pautar totes les factures, de manera que es controla del tot que no hi hagi despeses no pressupostades durant l’any. A més, també s’estan implementant procediments interns per a l’aprovació de les despeses de manera més àgil.

8,2 milions de deute

L’Ajuntament de Berga ha tancat l’exercici de 2019 amb un deute viu del 64,98 %, el que suposa una xifra de 8.213.883,41 d’euros. El regidor d’Hisenda ha reiterat que “el deute el rebaixem tant si volem com si no, perquè la llei ens hi obliga”, però ha destacat que l’Ajuntament “es finança mitjançant recursos propis i amb subvencions” i que “s’està reduint deute però, sobretot, s’està treballant per no demanar més préstecs que tornin a endeutar més”.

Apujada d’impostos?

Tot i això, els serveis tècnics de l’Ajuntament han detectat que hi ha molts serveis que són deficitaris i que l’Ajuntament necessita més ingressos. Per això, aquest octubre s’albira mogut pel que fa a les ordenances, que si no hi ha sorpreses es modificaran amb la mirada posada a l’any vinent.

El dia 22 d’octubre hi ha ple extraordinari d’ordenances per aprovar, si s’escau, les modificacions que el govern ja ha posat sobre la taula. Marià Miró ha avançat en roda de premsa que hi ha consens amb l’oposició en què cal apujar alguns impostos, que fa massa anys que no s’han tocat. El que no genera tant consens –i ja s’hi està treballant- és en quant s’apugen les taxes. Tenen una setmana per entendre’s.

X