Salut tanca el consultori de Cal Rosal per deficiències al local

Cal Rosal ha quedat sense consultori. El Departament de Salut l’ha tancat al·legant problemes de seguretat en el local i, de fet, l’Ajuntament d’Olvan reconeix que hi són. Això sí, el consistori està molest perquè, fins ara, Salut no ha respost a l’oferiment municipal de traslladar el centre en un altre espai de Cal Rosal. El consultori va obrir el setembre per atendre consultes puntuals amb cita prèvia i per fer analítiques, però des de principis d’octubre està tancat i, de moment, no hi ha res que faci pensar en una reobertura; almenys, en l’edifici actual.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ha explicat a l’Aquí Berguedà que tenen dues propostes per traslladar el consultori. La primera és el local social de Cal Rosal: “És un local idoni i s’hi podria començar a treballar des de ja”. La segona opció és el TIC, un edifici més vell i que caldria adequar però que, segons l’alcalde, “també podria acabar complint les condicions”.

L’Ajuntament fa anys que és conscient que el consultori presenta deficiències. De fet, han estat molts -i de tots colors- els governs que han intentat posar-hi remei. El Departament de Salut ja va avisar aquest estiu que l’espai no podia seguir sent el consultori, però l’Ajuntament els retreu que no hagin fet res per evitar el tancament del servei. Més aviat el contrari, diu l’alcalde: “Ja han tret tots els equips del consultori”.

Per tot plegat, Prat comença a veure-hi bruixes. “Volem que el departament sigui honest i ens digui clarament si és una qüestió del local -que sabem que existeix- o si realment no volen atendre a Cal Rosal”, diu. I es pregunta: “Si hi ha un altre espai com els que estem oferint, l’acceptarien?”.

El personal de Cal Rosal ara és al consultori d’Olvan

El centre d’atenció que segueix obert és el consultori d’Olvan. Atén dimarts, dijous i divendres de 8 del matí a 3 de la tarda, i hi treballa el personal habitual, més el que hi havia a Cal Rosal. Això sí, el servei a domicili és prioritari per segons quins pacients que pateixen problemes de mobilitat.

L’Ajuntament, però, s’aferra a defensar que Cal Rosal necessita el seu consultori i, fins i tot, acceptaria que fos a costa de repartir les hores d’obertura amb el d’Olvan. És a dir, que el servei s’oferís alguns dies a Cal Rosal i uns altres a Olvan. Però de moment tampoc tenen resposta al respecte i retreu al Departament de Salut que està actuant “amb molt poca transparència”.

X