Els alcaldes es decanten per una primera línia d’ajuts comarcals per al comerç centrada als pobles grans

Trobada d'alcaldes i alcaldesses, a principis de mandat, a Capolat. M.C. / ARXIU

Els ajuts comarcals per a la reactivació econòmica agafen forma. Aquest dilluns els alcaldes s’han tornat a reunir per apamar com han de ser les subvencions per al foment del consum de proximitat. I, per primera vegada en el darrer mes, hi ha un cert optimisme unànime. La solució per desfer l’estancament de les últimes reunions ha estat plantejar una primera línia d’ajuts centrada en els municipis grans, de més de 1.000 habitants, que són els que realment tenen teixit comercial important o bé depenen de xarxes de pobles veïns.

Segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el president comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, la idea és prémer l’accelerador aquest novembre per poder treure una primera línia d’ajuts de cara a la campanya de Nadal. Qui més pressiona per poder tenir subvencions al desembre són Berga i Gironella, els dos gegants comercials de la zona, que coincideixen que la campanya de Nadal és vital per al seu comerç i, si no hi ha ajuts comarcals, veuen la necessitat de llançar campanyes purament locals. L’altre gran pol comercial de la comarca és Puig-reig, que des de la primavera treballa en les bases d’uns ajuts locals que aquesta mateixa setmana aprovarà i llançarà pel seu compte.

Per posar fil a l’agulla a la qüestió comarcal, Lara ha explicat que, a partir d’aquest dimarts, el Consell Comarcal i l’Agència de Desenvolupament encetaran un cicle de trobades amb cada municipi per acabar d’afinar les realitats i veure quants diners hi pot aportar cada ajuntament. En el que també coincideixen molts alcaldes és que la idea dels vals de descompte els convenç molt més que el format ‘rasca i guanya’ que es postulava com a alternativa.

L’Aquí Berguedà ha parlat amb alguns dels alcaldes de la comarca per copsar-ne les realitats.

Berga vol invertir sí o sí abans d’acabar l’any

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha celebrat que avui s’hagi pogut copsar “la sensibilitat de diferents municipis”. Venturós veu positiva la reactivació d’abast comarcal “si cap municipi es tanca exclusivament a fer res exclusivament per ell” i “si som capaços que aquestes ajudes arribin a tots els pobles”. Per això, aquest dilluns s’ha plantejat llançar aquesta primera línia adreçada a municipis grans per, de cara a principis de l’any vinent, treure una altra línia d’ajuts centrats en les realitats dels municipis de menys població.

Venturós ha insistit que Berga té la necessitat d’executar abans del 31 de desembre els 50.000 euros que té reservats des de la primavera per al fons comarcal. “Podríem fer un reajustament, però entenem que la campanya de Nadal és vital per als nostres comerços i, si no és a través d’aquestes ajudes, haurem de tirar milles per donar-los un cop de mà pel nostre compte”, ha assegurat.

Gironella demana fórmules perquè cada municipi pugui prioritzar els seus comerços

L’alcalde de Gironella, David Font, diu que ara mateix el principal maldecap són els tempos. Ells han posat com a data límit el 3-4 de desembre, ja que per ells és aleshores quan comença la campanya nadalenca. “Ens queda un mes i s’ha de córrer molt per tancar la fórmula i activar els convenis”, ha insistit Font. Si els terminis es compleixen, Gironella hi serà i ja ha avançat que hi invertirà 50.000 euros del seu pressupost.

L’alcalde, això sí, ha demanat que es treballi en una sèrie d’objectius. El primer són els tempos, el segon és que la fórmula siguin vals de descompte, més que ‘rasca i guanya’: “Preferim 4 vals de 5 euros a gastar en diferents comerços, que no pas un sol val de 20, perquè això maximitza l’impacte i solidaritza molt més en temps de crisi”. I la tercera idea que s’ha plantejat és que les grans distribuïdores no s’incloguin en l’ajut, és a dir, que els supermercats no se’n puguin beneficiar, ja que els ajuts entén que han d’apuntar directament al petit comerç.

Puig-reig aprova aquesta setmana els seus propis ajuts

Puig-reig fa mesos que treballa en les bases de diverses línies d’ajuts. Al juliol ja en va treure una per a autònoms i empreses, i aquesta setmana té previst aprovar-ne una altra més centrada en el teixit comercial. Aquesta última serà d’uns 53.000 euros i consistirà en vals amb diners que s’entregaran a les famílies perquè consumeixin als comerços del poble.

L’alcalde, Josep Maria Altarriba, no ha pogut ser a la reunió d’aquest dilluns però ja va oferir aquestes bases a la comarca perquè les pugui aprofitar qui ho necessiti. Això sí, Puig-reig no se sumarà a la campanya comarcal perquè ja té totes les línies locals encarrilades i “ens sembla impossible rascar d’enlloc més”. A finals d’any, l’Ajuntament espera haver tret uns 200.000 euros en ajuts cap al teixit econòmic. “Si aquesta campanya comarcal hagués agafat forma a l’inici de la pandèmia, segur que ens hagués encaixat, però és que ara ja ho tenim tot lligat, i en el fons és el mateix”, ha conclòs l’alcalde.

Olvan consensua amb els botiguers invertir 2.500 euros

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ha explicat que preveuen afegir 2.500 euros a la bossa comarcal. Acaben sent uns 100 euros per comerç però sense els mitjans tècnics de les administracions comarcals hagués estat impossible de regular-ho.

Prat lamenta que “no tenim gaire diners per invertir” però han consensuat fer aquesta aportació amb l’associació de comerciants. El que sí que demanen és poder repartir dins el municipi l’aportació que fan com a ajuntament: “Veiem bé que pugui servir per a tota la comarca, però ens agradaria poder entregar els vals nosaltres i que la gent els gasti on vulgui”. A més, Prat coincideix amb altres municipis que també s’hi ha d’incloure el sector de la restauració.

Guardiola confia en els diners que no s’han gastat en festes

L’alcalde de Guardiola, Josep Lara, també s’hi sumarà com no podia ser d’una altra manera, tenint en compte que és el gran ambaixador del projecte, com a president comarcal. En clau local, Lara ha explicat que confia en poder destinar a la reactivació econòmica “els diners que hem anat guardant de fires i festes que malauradament no hem pogut fer”.

L’alcalde de Guardiola ha detallat que Guardiola és un dels cors comercials de l’Alt Berguedà, juntament amb Bagà. Compta amb tota mena d’establiments, des de forns o botigues d’alimentació fins a restaurants o cafeteries, i això connecta veïns de Sant Julià amb gent de Saldes o Vallcebre, per exemple. El govern està d’acord en invertir en la bossa comarcal per a la reactivació, però encara no ha consensuat quants diners, tot i que l’alcalde és optimista: “Serà una quantitat important, n’estic convençut”.

Cercs posarà diners pensant en el comerç de Berga

Cercs és un altre dels municipis importants del Berguedà pel que fa a població, però té poc teixit comercial. Malgrat tot, l’alcalde, Jesús Calderer, està convençut que cal sumar-se a la línia comarcal perquè en certa manera, depèn molt de Berga: “Per a nosaltres, si tanca un comerç de Berga és com si tanqués de Cercs”.

Una cosa similar passa a Avià, tot i que en aquest cas hi ha un teixit econòmic un pèl més gran. Hi ha restaurants, perruqueries, estètiques, botigues d’alimentació… En total, una quinzena d’establiments. L’alcaldessa, Patrocini Canal, explica que ja han tret uns primers ajuts per a empreses, però veu positiu seguir invertint en l’economia. Malgrat tot, fa una crida a seguir pensant en els pobles petits: “No ens podem oblidar que cada poble té les seves singularitats i les hem d’acabar cobrint”.

Canal també s’ha posicionat clarament sobre la fórmula que entén que han de tenir els ajuts. L’alcaldessa avianesa veu amb bons ulls que siguin vals-regal per poder gastar als establiments de proximitat, però no casa amb la idea dels ‘rasca i guanya’, ja que entén que “és una forma més lúdica, i menys seriosa, que és més pròpia d’una associació de botiguers que d’una administració”.

Casserres també s’hi compromet, tot i anar sota mínims

L’alcalde de Casserres, Josep Colilles, no ha pogut ser a la reunió d’aquest dilluns, però l’Ajuntament ja s’ha compromès a sumar-se a la iniciativa comarcal. El regidor d’Hisenda es va posar en contacte amb l’Agència de Desenvolupament la setmana passada per aprofundir en la fórmula i l’Ajuntament hi ha donat el vistiplau.

L’alcalde recalca que no tenen gaire diners a les arques després d’un any de moltes obres, però confien acabar-hi posant alguna cosa. La idea de l’alcalde és sumar-se a aquesta iniciativa comarcal, complementar-ho amb alguna campanya més local consensuada amb la unió de botiguers casserrencs i pensar en algun altre ajut de cara al 2021: “El 2020 no s’acaba tot. Malauradament potser serà pitjor el gener o el febrer, perquè per Nadal perilla que encara es vagi venent”.