Araceli Esquerra es converteix en la primera coordinadora de Junts al Berguedà

Primers passos -tot i que, de moment, tímids- del partit de Carles Puigdemont al Berguedà. La cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puig-reig i consellera comarcal de Cultura, Araceli Esquerra, assumeix la coordinació de Junts a la comarca, pocs mesos després del naixement de la formació al país. Esquerra lidera una executiva on també hi ha el president comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, la berguedana Montserrat Ravell i el casserrenc Narcís Vilaclara.

Araceli Esquerra ha admès que la seva candidatura a coordinadora va ser un moviment d’última hora, ja que la idea inicial era que qui liderés el partit a la comarca fos Jordi Sabata. “Ho havíem parlat i trobàvem que havia de ser qui liderés per ser de la capital”, ha relatat Esquerra. Tot i això, la setmana passada Sabata va anunciar que deixava la primera línia política i renunciava, així, a la seva acta de regidor a Berga i conseller comarcal.

El moviment de Sabata va obligar la formació a prendre decisions en poc temps. “Va ser una candidatura a última hora però molt conscients de qui hi posàvem”, explica la nova coordinadora. A banda d’ella i de Narcís Vilaclara -que representen el Baix Berguedà-, també hi és Josep Lara, com a representant de l’Alt Berguedà, i Montserrat Ravell, de Berga. Lara serà el responsable d’Organització, Montserrat Ravell s’ocuparà de l’àrea d’Afiliats i Narcís Vilaclara serà el responsable de Municipis.

Guanyar múscul, el primer repte

De moment, el projecte de Junts al Berguedà és molt embrionari. De fet, a tota la vegueria de la Catalunya central tot just hi ha uns 300 afiliats. Al Berguedà, ara mateix en són 31. “Sabem que pagar quotes costa a tothom. Ens centrarem en convèncer més afiliats, però la prioritat és trobar simpatitzants, és a dir, gent que casi amb el nostre projecte i ens acabi votant”, ha recalcat Esquerra.

Segons la coordinadora, “el partit comença des de 0” i ho fa allunyant-se de “la vella política”. En aquest aspecte, Esquerra explica que busca “gent totalment nova” i, malgrat que hi segueix havent persones de la vella política, n’estan “molt contents” però volen “que qui ho lideri sigui gent nova”.

Els punts de xoc amb el PDeCAT

Araceli Esquerra també ha negat que hi hagi mala maror amb el PDeCAT a nivell de comarca. La coordinadora de Junts admet que, quan arribin les eleccions, “tothom tirarà cap al cantó que vulgui”, però també assegura que “ara mateix aquestes friccions que es noten a nivell de país, al Berguedà no hi són i continuem treballant junts”.

De fet, Esquerra recorda que, dins de Junts, es permet la doble militància. És a dir, que hi hagi afiliats que encara mantinguin el carnet del PDeCAT, malgrat que, en qüestió de mesos, les dues formacions es presentaran per separat a les eleccions al Parlament. Això fa que, a hores d’ara, hi hagi tota mena de casos entre la plana d’afiliats a tots dos partits: des de persones que han deixat el PDeCAT i no s’han afiliat enlloc més, fins a persones que segueixen al PDeCAT però també s’han donat d’alta a Junts o persones que no han fet cap moviment i segueixen al PDeCAT.

Tot i que Esquerra ho desmenteix, aquesta mateixa setmana hi ha hagut polèmica a les xarxes, arran d’una piulada del regidor de Gironella i conseller comarcal, Lluís Vall (PDeCAT), on destapava que el compte de Junts al Berguedà l’havia blocat. Hores més tard, Vall va explicar que s’havia solucionat però va lamentar que “no ha estat un accident, perquè per blocar algú s’ha d’intervenir bastant”. Vall també va demanar a través de les xarxes “no fer sectarisme per respecte a la comarca” i va concloure que “no pot ser que quan un divergeixi es decideixi unilateralment silenciar-nos”.

X