El conseller Josep Subirana dimiteix per “dedicar tots els esforços” a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública

El conseller comarcal Josep Subirana ha presentat la seva dimissió com a conseller comarcal al ple d’aquest dimecres. Segons ha explicat durant la sessió, dimiteix per “dedicar tots els esforços” a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, de la qual ha estat un dels impulsor i que a hores d’ara ja compta amb més de 80 localitats adherides i 3 milions de catalans representats.

Subirana considera que podrà tenir “molt més impacte” a l’AMEP que no pas al Consell Comarcal del Berguedà, on fins ara exercia com a conseller, però a l’oposició. Durant la sessió, Subirana no ha amagat les diferències polítiques amb alguns membres del govern, però ha recalcat que “això ha de quedar a nivell polític”, ja que “a nivell individual, tots som persones i en això ha de quedar”.

Per a Subirana, “l’AMEP ha estat una manera de treure les meves frustracions i treballar per la transició energètica, que és el que m’agrada”. Els diferents portaveus dels grups comarcals han agraït la tasca com a conseller, en especial, en temes com el porta a porta, que ha seguit i aconsellat de prop com a expert en termes de sostenibilitat.

En paral·lel, Subirana ha fet arribar els motius de la seva dimissió a l’Aquí Berguedà en una carta que complementa la seva explicació durant el ple. Diu així:

Deixo el càrrec de conseller per dedicar-me més a l’associació municipal que he impulsat, l’AMEP (Associació de Municipis per l’Energia Pública) que promou la transició energètica i la titularitat pública de la xarxa elèctrica.

Les iniciatives i experiències d’Avià en transició energètica que van ser guardonades amb el primer premi Català, Espanyol, 2 Europeus i finalista mundial de ben segur que poden ser d’ajuda per als més de 80 municipis i 3 milions de catalans representats a l’AMEP. Dedicaré per tant els meus esforços allà on pugui incidir més, tenint en compte que l’actual Govern del Consell Comarcal no mostra interès per la transició energètica i ecològica.

Ni política ni èticament, no sembla correcte que el Consell Comarcal avali implícitament la incineradora del Berguedà fent conseller de Medi Natural al màxim responsable polític del projecte de la incineradora del Berguedà pagant-li el sou màxim que permet la llei. Si la incineradora està de moment aturada és només per l’acció de la plataforma anti-incineradora què vaig crear i que altres han gestionat eficientment dotant-la de capacitat jurídica, política i de mobilització.

També és políticament frustrant veure que aquest Consell Comarcal representa 4 anys perduts més, tenint en compte que no s’ha fet res de significatiu en els darrers molts anys tret de la instauració del porta a porta per part de l’ex-conseller Francesc Xavier Francàs a qui els del seu propi partit van vetar que fos regidor i conseller comarcal aquesta legislatura.

La implantació del porta a porta va ser un exemple de col·laboració govern-oposició al Consell Comarcal passat i n’estic molt orgullós de la part que em va tocar fer per convèncer l’oposició d’acceptar aquest sistema de recollida de residus al Berguedà, malgrat ara l’actual govern abandoni les promeses de no tocar-ne el preu i no fer pagar les bosses de la fracció orgànica. La darrera proposta del “Rasca Rasca” per tal d’estimular l’economia en el context de la COVID, em sembla que infantilitza la societat i representa un malbaratament de recursos, a més de ser ben lluny del que representaria un mecanisme just i igualitari.

En un altre exemple de mala gestió el Consell Comarcal ha deixat escapar “Horror Land”, una iniciativa única que arrossegava grans beneficis per la comarca, paradoxalment els promotors del projecte afirmen que només l’Alcalde de Cercs els ha donat suport, deu ser que al Sr. Calderer té certa predilecció per les coses que fan por.

Tampoc no m’agrada veure com el govern del Consell Comarcal inclou el representant del PSC-PSOE, partit que manté la repressió política i social sobre Catalunya. Ni jo ni molts Berguedans vàrem fer l’1 d’octubre ni ens vàrem mobilitzar per protestar per la sentencia pels presos polítics per acabar pactant amb el PSC-PSOE ni al Berguedà, ni a la Diputació de Barcelona ni a Figueres. El Govern actual tenia alternatives, com governar amb minoria, però ha preferit un pacte que el situa en una posició de legitimitat i coherència més que qüestionables

A banda de tenir un govern al Consell Comarcal apuntalat pel PSOE i pel responsable polític de la proposta d’incineradora al Berguedà, també està recolzat per dos consellers que un cop han obtingut la cadira han deixat de banda els pobles que els donaven suport i amb els vots dels quals van poder optar a ser consellers comarcals. Han deixat de banda els pobles petits quan aquests demanaven als seus representants al Consell Comarcal que no donessin més suport a Jesús Calderer com a conseller de Medi Natural fins que no renunciés al projecte incinerador.

Així doncs, la impossibilitat d’influir en el Consell Comarcal per fer polítiques pròsperes pel Berguedà i la frustració de veure el què s’hi fa i el què no s’hi fa i s’hi podria fer, he decidit dedicar el meu temps i esforços a l’AMEP. Així si bé el Consell Comarcal del Berguedà no vol aprofitar l’experiència acumulada en transició energètica, que ho facin els municipis d’arreu de Catalunya que estan interessants en fer-ho.

 

X