Un desig en forma de mural

Pastissers. El pare i el fill. El petit s’ha posat el davantal i treballa. El gran se’l treu. Un rostre conegut pel jovent. Una esquena familiar per als més veterans. Un ofici emblemàtic a la ciutat. I una paret fins ara irrellevant que passa a ser una excusa per reflexionar i una oportunitat per reivindicar de manera permanent el petit comerç berguedà.

Aquesta setmana s’ha estrenat el flamant nou mural de la Ronda Moreta. L’ha fet el Nil SafontSlim Safont, en el món de l’art urbà-, un artista de Berga que des de fa anys posa color i reflexió a grans parets d’arreu del món. Aquest desembre, a Berga, ha posat llum a una paret apagada… I en només quinze dies!

Des del maig consensuava amb la unió de botiguers de la ciutat la temàtica de l’obra. El resultat s’explica en un vinil que s’ha col·locat al mur de davant del mural: “Fa referència -amb un marc d’interpretació obert- a les dificultats viscudes pels petits negocis, els més tradicionals o artesanals… Aquells que tot i ser emblemàtics i comptar amb una llarga trajectòria, han vist minvada la seva presència”. El mural és “un homenatge” al comerç de proximitat i pica l’ullet al relleu generacional: “El jove que apareix a la imatge és el futur, la continuació del negoci familiar… l’esperança!”.

Qui ha estat en contacte permanent amb l’artista durant aquests mesos ha estat l’Ermínia Altarriba, de Bergacomercial. L’Ermínia explica que l’única premissa que van donar d’entrada a l’autor del mural és que tractés del petit comerç. Durant aquests mesos, l’artista s’ha documentat fins a acabar proposant projectar-hi el món dels pastissers. “Ens va semblar ideal. Era més que coneixedor de la realitat de Berga, perquè l’ha viscut des de petit, i ha sabut transmetre tots els valors que tots volem reivindicar del petit comerç”, celebra l’Ermínia.

L’altre actor de l’entramat ha estat l’Ajuntament. De fet, bona part dels diners que han servit per finançar el mural surten del conveni entre el consistori i la unió de botiguers. A través d’aquest acord, l’Ajuntament va comprometre’s a donar 20.000 euros a Bergacomercial perquè els invertís en la dinamització comercial de la ciutat. I entre aquestes accions hi ha l’embelliment d’aquesta part de Berga amb un mural de gran format. “És un espai que uneix eixos i, amb el mural, donem pas a una via més amable pel passeig de les persones”, celebra la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà.

La regidora també ha destacat la predisposició dels propietaris de l’edifici de la paret: “Sense el seu vistiplau, no ho haguéssim pogut fer”. Això sí, tot i el canvi més que visible d’aquesta zona de la ciutat, Rifà no s’oblida que ha estat possible gràcies a un pla de xoc propiciat per un any horrorós on ha calgut renunciar a molts actes: “No hi ha mal que per bé no vingui”.