La fibra òptica arriba a l’Ametlla de Casserres i el Guixaró, mentre el nucli de Casserres espera 230 metres de cable

Continuen els despropòsits en la instal·lació de la fibra òptica al terme municipal de Casserres. L’Ajuntament celebra aquesta setmana que la fibra òptica per cable, a través de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), ja ha arribat a l’Ametlla de Casserres i el Guixaró, gràcies a les inversions de Globalcat i Adamo, respectivament. Tot això, mentre al nucli del municipi la fibra per cable se segueix resistint, ja que la Diputació i la Generalitat continuen sense tirar endavant el cablejat de 230 metres que queda per connectar la fibra al municipi.

La Generalitat va anunciar, a bombo i platerets, l’arribada de la fibra òptica a Casserres l’estiu del 2019. Fins i tot va pujar a visitar les obres el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el municipi donava per fet que en pocs dies es podria connectar a la fibra òptica. Però no: el subprojecte que havia de fer arribar el cablejat des de la carretera fins al centre del poble (230m) va quedar encallat la mateixa tardor del 2019 per problemes burocràtics entre la Generalitat i la Diputació.

En vista de l’enquistament del projecte, l’Ajuntament es va buscar la vida per millorar provisionalment la connexió precària que tenia el poble. El govern municipal va acordar amb l’empresa Globalcat la instal·lació d’una xarxa interna que portés la fibra al poble a través de radioenllaç, de manera que la fibra no arribaria per terra sinó per aire, fins que la Generalitat i la Diputació es posin d’acord i hi portin la connexió promesa. La fibra per radioenllaç millora molt l’antiga ADSL, però encara és lluny de les prestacions que oferiria la fibra per cable.

No han tingut tants problemes a les colònies de l’Ametlla de Casserres i el Guixaró, que, contra tot pronòstic, s’han convertit en els primers espais del poble en gaudir de la fibra promesa per la Generalitat aquell estiu del 2019. A l’Ametlla l’empresa Globalcat -la mateixa que ha implantat la fibra per radioenllaç al nucli de Casserres- ha fet una inversió per acostar la fibra per cable des del punt de connexió a Gironella fins a l’Ametlla, uns dos quilòmetres aproximadament. Al Guixaró, l’única empresa que ha fet la inversió per arribar-hi ha estat Adamo, de moment.

A banda, l’Ajuntament ha explicat en un comunicat que l’empresa Orange ha iniciat els tràmits per desplegar la seva xarxa de fibra òptica al poble de Casserres, però aquesta tramitació, diuen, “pot ser lenta i encara no està confirmada al 100%”.

El que sí que està més encaminat és la instal·lació de la fibra òptica de primera qualitat a diverses masies del sector de les barraques. També la farà Globalcat, que preveu començar el desplegament en les properes setmanes. La mateixa empresa també preveu, en els propers mesos, oferir la fibra òptica a les cases de pagès més properes a l’antiga carretera de Casserres a Gironella.

X