La fibra òptica arriba a Casserres

Casserres se suma a la xarxa de municipis del Berguedà que ja tenen fibra òptica. Aquest dilluns al matí el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat les obres de desplegament, a la carretera vella que connecta l’autovia C-16 i Casserres. També hi eren, entre d’altres, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i l’alcalde del poble, Josep Colillas, que ha anunciat que la fibra ja s’està desplegant pel nucli i properament també arribarà a les cases disseminades.

Casserres és el cinquè municipi del Berguedà que veu arribar la fibra òptica. Ja és a Berga, Gironella, Puig-reig i Cercs. A més, properament la línia que avui presentaven a Casserres també arribarà a l’Espunyola. La previsió de la Generalitat és que ho faci de cara al setembre. A més, la Generalitat i la Diputació tenen en execució projectes de desplegament que faran arribar la fibra a Avià, Bagà, Capolat, Guardiola de Berguedà, la Nou, Olvan, Sagàs, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix. En total, quan tots aquests projectes s’hagin desplegat, la xifra arribarà a 16 municipis, és a dir, mitja comarca.

Per carretera

El projecte que permet fer arribar la fibra a Casserres té un cost aproximat de 60.000 euros i comprèn uns 6 quilòmetres, que són els que hi ha a la BV-4132 entre Gironella i Casserres. La mateixa carretera permetrà acostar la fibra a l’Espunyola en un projecte que costarà uns 100.000 euros més. És a dir, un total de 160.000 euros per fer arribar la fibra a tots dos municipis.

El conseller Puigneró ha explicat en roda de premsa que la carretera és “la via més econòmica i sostenible per portar la fibra òptica als municipis”. I ha afegit que “podríem fer-ho travessant camps per sota i probablement necessitaríem menys quilòmetres de cable, però també tindríem més problemes mediambientals i amb propietaris privats”.

La fibra arriba als pobles a través de cables que en col·loquen als vorals de les carreteres. En aquest sentit, Puigneró ha destacat l’estreta relació amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat: “Moltes vegades aprofitem que Territori arregla o construeix una carretera per posar-hi també la fibra òptica”.

fibra-casserres

Un desplegament per fomentar la competència

Puineró també ha recalcat que ara és el torn de les operadores, que han d’apostar pel Berguedà per portar-hi la fibra. A Casserres ja n’hi ha una i se n’hi podran afegir tantes com vulguin. De fet, aquest és un dels principals objectius de la conselleria: “Fem una infraestructura pública perquè, després, les operadores la puguin aprofitar i per evitar els monopolis que hi ha en alguns punts i que provoquen preus més desorbitats”.

Fotos. Irene Mas

X