230 metres sense cablejar impedeixen Casserres connectar-se a la fibra òptica promesa

Casserres segueix esperant la fibra òptica que fa temps se’ls va prometre. L’estiu passat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va visitar les obres que acostaven la fibra al municipi: aleshores els operaris instal·laven el cablejat a la carretera vella que connecta la C-16 amb Casserres. El projecte contemplava un subprojecte que fes arribar el cablejat al centre del poble per poder començar a fer ús de la fibra. Però aquest subprojecte ha quedat encallat des de la tardor passada.

El subprojecte estava dividit en dos: primer, la instal·lació del cablejat al llarg dels 230 metres que hi ha entre la rotonda que enllaça amb la carretera cap a l’Espunyola i el carrer Major de Casserres; i en segon lloc, la instal·lació del cable des del carrer Major fins davant l’Ajuntament, que ha de ser el punt central on els operadors es connectin per començar a oferir el servei. Aquesta segona part del subprojecte està feta, però la primera –els 230m per arribar al poble-, no.

Ha quedat encallat a les administracions. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), de la Generalitat, va entrar el projecte a la Diputació de Barcelona, i aquesta última va demanar més informació al respecte. El CTTI no va presentar aquesta informació addicional mai més, i el projecte ha quedat encallat. Des de la tardor passada, l’Ajuntament de Casserres persegueix totes dues administracions perquè ho desencallin però, segons el regidor de TIC, Jordi Escaler, “es passen la pilota entre elles”.

WhatsApp Image 2020-07-17 at 18.30.44

Fibra per radioenllaç amb la Figuerassa

Alguns casserrencs disposen de fibra òptica, però molt menys potent del que ho seria si arribés al poble a través de la xarxa cablejada de la Generalitat. La fibra és a Casserres gràcies a l’empresa Globalcat, que fa més d’un any que va instal·lar una antena al Local Cultural que queda radioenllaçada amb la Figuerassa. “El servei és molt millor del que ho era abans, però segueix estant molt lluny del que seria la fibra òptica arribada per cable”, ha explicat el regidor Escaler.

A banda, l’Ajuntament ha topat amb un altre escull. S’ha pogut adherir a un programa de la Diputació per fer el salt definitiu a la tramitació electrònica, però no pot fer-ho amb unes condicions de connexió dignes. “La connexió sense fibra és nefasta i alenteix els tràmits de manera frustrant”, explica el regidor de TIC.

Fins ara l’Ajuntament no tenia contractada la fibra òptica que ofereix l’operador privat Globalcat per radioenllaç. De fet, va ser la pròpia Diputació –encarregada històrica de fer arribar l’internet al consistori- qui va recomanar al govern recórrer a Globalcat per millorar la connexió, en vista de l’estancament del projecte per fer arribar la fibra òptica per cable al poble.

L’equip de govern s’ha posat en contacte amb l’Aquí Berguedà arran de la notícia publicada aquest matí sobre la visita del conseller Puigneró, on ha afirmat que més del 80% de la població de la comarca estarà connectada a la fibra a finals d’estiu. El govern local entén que, ara per ara, Casserres no es pot englobar dins els municipis connectats a la xarxa pública. Els queden 230 metres de cablejat pendents d’instal·lar. I, de moment, res fa pensar que l’obra es desencalli.