Les residències del Berguedà no han detectat cap nou cas de Covid-19 des del 31 de gener

L’últim cas de Covid-19 detectat en una residència del Berguedà es va confirmar el 31 de gener. Des d’aleshores, un zero rere un altre al còmput diari del Departament de Salut. El balanç confirma que les vacunacions comencen a tenir efectes palpables als centres de gent gran, quan fa gairebé dos mesos que es van començar a administrar les primeres dosis. De fet, el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va anunciar la setmana passada que, gràcies a les vacunacions, s’ha detectat un descens del 80% dels casos en residències d’arreu del país.

A finals de gener, el 98% dels usuaris i professionals de les residències berguedanes ja havien rebut la primera dosi de la vacuna contra el virus i gairebé la meitat, la segona. En aquests moments, el Departament de Salut ja ha vacunat totes les residències del Berguedà i se centra en la segona fase del procés, encarada a cobrir els professionals essencials i les persones de més de 80 anys que no són en residències.

Segons han explicat fonts del CatSalut a l’Aquí Berguedà, aquests dies professionals essencials com ara policies, fisioterapeutes o dentistes, estan baixant a vacunar-se al CAP Bages. A tots ells se’ls administren dosis de la vacuna AstraZeneca. En paral·lel, la setmana vinent s’iniciarà un nou procés de vacunació al Berguedà encarat a centres de dia, persones de més de 80 anys i cuidadors. A tots ells se’ls administraran dosis de Pfizer i en aquest cas no caldrà que baixin al Bages, sinó que les dosis es posaran als Centres d’Atenció Primària de Berga, Guardiola, Gironella i Puig-reig o, fins i tot, als domicilis particulars en aquells casos en què la persona no es pugui moure de casa.

Fins ara, més de 1.800 persones del Berguedà ja han rebut la primera dosi de la vacuna i més de 1.400, la segona. Tot plegat, després que s’hagin detectat més de 3.000 casos de Covid-19 a tota la comarca des de la primavera passada i les residències d’avis s’hagin erigit com un dels principals focus de propagació del virus.

A nivell comarcal, l’afectació de coronavirus encadena setmanes en tendència a la baixa. Ara mateix a l’hospital hi ha sis llits ocupats per pacients portadors del virus, la xifra més baixa des del pont de la Puríssima. Els últims set dies, al Berguedà, s’han detectat menys d’una trentena de nous positius i tant el risc de rebrot com la velocitat de propagació segueixen en nivells raonablement controlats després d’unes festes de Nadal protagonitzades per una nova onada de casos, la tercera.

X