Cars Berga

Salut

El Berguedà ha detectat 15 casos de Covid-19 en 7 dies, la xifra més baixa des de finals d’estiu

El Berguedà ha detectat 15 casos de Covid-19 en 7 dies, la xifra més baixa des de finals d’estiu

15 nous casos de Covid-19 en una setmana, risc de rebrot en taronja i velocitat de reproducció estabilitzada per sota d’1. Són les últimes dades de l’afectació al Berguedà publicades pel Departament de Salut i es fixen en l’evolució del virus entre el 12 de febrer (fa dos divendres) i el dia 18 (dijous passat). A més, per tercer dia consecutiu, dijous passat es van comptabilitzar menys de 20 casos en el decurs de la setmana anterior.

Captura

Les dades són gairebé calcades a les que hi havia entre finals de novembre i principis de desembre. Aleshores veníem del rebrot de després de l’estiu i, malgrat arribar a diagnosticar menys de 20 casos en una setmana, el virus va revifar en qüestió de dies. Entre el 22 de novembre i el 2 de desembre la xifra de contagis setmanals es va moure entre els 19 i els 17. Però en el recompte del dia 3 es van duplicar els casos del dia anterior i es van encendre els fogons per un Nadal en què s’han arribat a diagnosticar més de 140 casos en una sola setmana a la comarca.

Captura2

La situació de finals de novembre és gairebé simètrica a l’actual, però amb una diferència: la constància de casos. Al novembre, es va passar dels més de 200 casos setmanals diagnosticats a principis de mes, als menys de 20 de l’última setmana. En canvi, aquest febrer, la xifra de nous contagiats s’ha mantingut per sota de 40 gairebé durant tot el mes, però fins ara no ha estat capaç de situar-se per sota dels 20.

Els 15 casos diagnosticats entre el 12 i el 18 de febrer són la dada més baixa des de principis de setembre. Aquest 15 és calcat al que hi va haver entre el 5 i l’11 de setembre: és clar que aleshores veníem d’un estiu més aviat plàcid i el virus no anava a la baixa, sinó que rebrotava (el risc de rebrot era per sobre de 200 i la Rt a 2,72).

La vacuna arriba a més col·lectius de risc

L’altra gran diferència respecte la tardor són les vacunes. En aquests moments, els equips sanitaris ja han administrat les dues dosis de la vacuna de Pfizer a totes les residències de la comarca. Aquesta setmana, tal com ja va informar l’Aquí Berguedà divendres passat, comença una nova fase de la vacunació a centres de dia, persones grans amb un alt grau de dependència, així com també als seus cuidadors. En paral·lel s’ha iniciat la vacunació d’AstraZeneca a treballadors essencials de diferents sectors com el docent, el farmacèutic o el veterinari.

El regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que la vacunació de mestres, farmacèutics o veterinaris, entre d’altres, es gestiona directament del Departament de Salut, que és qui es posa en contacte amb la persona que s’ha de vacunar. En canvi, la vacunació de les persones amb alt grau de dependència sí que penja directament de l’ambulatori de Berga, que és qui fa la trucada i concerta la cita de la vacuna, que s’administra a l’Hotel d’Entitats. El mateix passa en els altres centres d’atenció primària de referència a la comarca (Guardiola, Gironella i Puig-reig).

Els efectes de la vacuna es poden començar a palpar. Les residències d’avis fa gairebé un mes que no registren nous contagis, i això -tal com passa a tot el país- tranquil·litza un dels focus vírics més violents de l’últim any. Les residències ho noten i les dades d’afectació a tota la comarca, també.

Berguedà coronavirus covid COVID-19

Comentaris