Onze històries de la generació del futur d’Àfrica, al convent de Sant Francesc

Àfrica és el continent del futur. És la regió del planeta on neixen més infants del món i també és el lloc on milers de nens i nenes estan exposats a viure situacions difícils i traumàtiques. La guerra, el terrorisme, la pobresa o els efectes del canvi climàtic són alguns dels principals problemes que afecten milions d’infants africans. Àfrica també és el continent del canvi. Els avenços en l’educació, el creixement econòmic, la irrupció de la tecnologia o la lluita dels moviments feministes africans estan transformant la realitat del continent.

Al llarg de més de 2 anys, el fotògraf Alfons Rodríguez i el periodista Xavier Aldekoa, han documentat onze històries de nens i nenes d’una desena de països africans a través del projecte transmèdia ‘Indestructibles’. La iniciativa inclou una exposició fotogràfica que mostra les històries d’infants que han patit situacions complexes, però que gràcies al seu esforç, perseverança i resiliència han seguit endavant, tot i que no sempre ho han aconseguit. El convent de Sant Francesc acull aquesta mostra que es podrà veure del 6 al 28 de març.

 

Una mirada al futur d’Àfrica

L’exposició compta amb 44 fotografies que permeten conèixer les històries, l’entorn i les circumstàncies dels i les protagonistes, a través d’un recorregut per una desena de països africans: Uganda, Mali, Cap Verd, Gàmbia, Txad, Madagascar, Moçambic, República Democràtica del Congo, Guinea Bissau i Etiòpia. Les fotografies exposades mostren històries sobre el matrimoni infantil, la desnutrició i les tradicions ancestrals, les energies renovables i la tecnologia, els drets de les dones, el terror de la gihad, el canvi climàtic, la vida dels infants al carrer, els nens soldats, els obstacles per poder anar a l’escola o la lluita dels nadons per sobreviure, entre d’altres. Cada grup de fotografies compta amb un text explicatiu per contextualitzar cada història.

 

El bagatge dels autors de la mostra

Alfons Rodríguez i Xavier Aldekoa han estat els impulsors del projecte ‘Indestructibles’. D’una banda, Alfons Rodríguez és fotògraf i realitzador documental que ha plasmat més d’un centenar d’històries en sis continents diferents al llarg de la seva trajectòria professional. La seva obra inclou les dues cares oposades del món: la bellesa, l’esperança i la bondat davant de la crueltat, l’horror i el desànim. Rodríguez ha obtingut diversos premis i la seva obra ha estat publicada en diferents països d’Amèrica, Àfrica, Europa i Àsia.

D’altra banda, el periodista Xavier Aldekoa ha desenvolupat la major part de la seva carrera a l’Àfrica. En els últims 18 anys, ha realitzat la cobertura periodística de múltiples conflictes i temes socials en més de 45 països africans. És corresponsal de La Vanguardia a l’Àfrica des de fa més de 10 anys, membre de la productora social i independent Muzungu cooperativa i cofundador de la revista 5W.

Horaris i accés a la mostra

Divendres passat, 5 de març, es va inaugurar l’exposició fotogràfica, ‘Indestructibles’, i va comptar amb la participació d’Alfons Rodríguez i Xavier Aldekoa, representats polítics del consistori, entitats i centres educatius. L’exposició es podrà visitar fins el 28 de març. L’horari establert serà el següent: els matins de dissabte i diumenge (d’11 a 14 h) i les tardes de divendres, dissabte i diumenge (de 17 a 20 h).

L’accés a l’espai del convent de Sant Francesc té un preu de 5 euros (entrada general) i és gratuït per als menors de fins a 12 anys. Aquest mateix import permet accedir a les dues mostres que acull actualment l’equipament cultural: l’exposició de la comparseria de La Patum i la mostra fotogràfica ‘Indestructibles’.

X