Gairebé un 11% de la població del Berguedà ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19

Un 10,84% de la població del Berguedà ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Ho certifica el recull de dades del BIOCOMSC, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, que ha traslladat les dades de la Generalitat en mapes interactius disponibles AQUÍ.

Al Berguedà, les dades es poden consultar per Àrees Bàsiques de Salut, és a dir, per territoris que són atesos per un mateix Equip d’Atenció Primària. Al Berguedà això es tradueix en tres zones: Alt Berguedà, Berga i Baix Berguedà.

 

4.106 primeres vacunes

En total, 4.106 berguedans ja han rebut la primera dosi d’alguna de les tres vacunes que de moment s’han administrat a Espanya. D’aquests, 2.192 també han rebut la segona. Val a dir que aquesta diferència té una explicació senzilla: la segona dosi de Pfizer es posa al cap de tres setmanes, mentre que la d’AstraZeneca n’ha d’esperar 12 i, per tant, encara no se n’han posat. El percentatge de vacunats amb Moderna és molt baix, ja que a hores d’ara encara no es posa al Berguedà, sinó que només ha arribat als hospitals de Manresa i Vic i es posa eminentment a pacients trasplantats.

 

Més de la meitat de les vacunes han estat amb Pfizer

Per fabricant, no hi ha sorpreses: a qui més s’ha vacunat és a la gent gran i, per tant, amb Pfizer, que va ser la primera vacuna que es va començar a posar, a finals del 2020. Al Baix Berguedà s’han vacunat 944 persones amb la primera dosi i, d’aquestes, 771 ja han rebut la segona. A l’Àrea Bàsica de Berga (que també inclou els municipis de la vora), s’han posat 1.613 primeres dosis i 1.126 segones. I a l’Alt Berguedà s’han posat 346 primeres dosis i 279 segones.

Pel que fa a l’AstraZeneca, a l’ABS de Berga ja se n’han posat 718, al Baix Berguedà 355 i a l’Alt Berguedà, 116. La primera dosi de la vacuna de Moderna ha arribat a 17 persones del Baix Berguedà; a 23 del centre de la comarca i a 5 de l’Alt Berguedà. De moment s’han posat 8 segones vacunes al Baix Berguedà i 8 més a l’ABS de Berga.

136 persones han decidit no posar-se la vacuna

Segons el recull de dades del BIOCOMSC, 88 persones de l’ABS de Berga han decidit no posar-se la vacuna. Tampoc ho han fet 30 persones del Baix Berguedà i 18 de l’Alt Berguedà. Sumades, són 136 persones i representen el 0,36% de la població de la comarca.

Val a dir que el nombre de persones no vacunades inclou tres tipus de casos: aquelles persones que no s’han vacunat perquè ho han rebutjat, aquelles que no ho han fet perquè la immunització estava contraindicada i aquelles que no ho han fet perquè han passat la malaltia.

X